2024. április 25., csütörtök

Hátat fordít gyökereinek a Rockefeller család

A globális felmelegedés miatt elhatárolja magát a fosszilis üzemanyagok iparától a Rockefeller család, annak ellenére, hogy tetemes vagyonának egy részét éppen ebből az ágazatból nyerte.

Mint a család jótékonysági alapja (Rockefeller Brothers Fund) nemrég bejelentette, visszavonja a fosszilis anyagok kinyerésére előirányzott pénzösszegeket, a környezetre káros hatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

A dúsgazdag család a Global Divest-Invest humanitárius szervezethez csatlakozva vette fel a harcot a globális felmelegedés és a környezetszennyezés ellen. Az említett amerikai szervezet közlése szerint számos új csatlakozó jelentkezett náluk, mindössze egy nappal a Rockefeller család bejelentése után. Egyetértettek a céllal, hogy mindent meg kell tenni a globális felmelegedés megállítása érdekében.

A mozgalom csírái három évvel ezelőtt jöttek létre. Azóta 650 magánszemély és 180 intézmény, köztük 50 új befektetési alap is csatlakozott a csoporthoz.

A döntéssel kapcsolatban Stephen Heintz, John D. Rockefeller egyik örököse elmondta, hogy a üzletág eladása összhangban van az alapítók elgondolásaival is, ugyanis a csoportba lépett tagok vállalták, hogy öt év alatt felszámolják a szénre és az olajra épülő üzletágaikat.

Az egyik legismertebb amerikai egyetem, a Stanford University májusban határozta el, hogy a 18,7 milliárd dollár tőkéjű alapítványát nem használja fel arra, hogy szénbányászattal foglalkozó cégekbe fektessen.

Rockefellerék jótékonysági alapja már négy évvel ezelőtt bejelentette, hogy pénzkészletének tíz százalékát fogja befektetni a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektumokba.