2024. április 19., péntek

Szerbia pénzügyi rendszere stabil

A Szerb Nemzeti Bank sikeresnek értékeli a tavalyi évet

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (SZNB) kormányzója kijelentette, hogy az SZNB sikeresen elérte a 2013. évi pénzügyi stabilitást, igyekszik fenntartani, és továbbfejleszteni ezeket az eredményeket. Tabaković a szerbiai képviselőház pénzügyi, köztársasági költségvetési és a közpénz-ellenőrzés bizottsági ülésén elmondta, hogy a központi bank arra törekszik, hogy csökkentse az infláció ingadozását. A törvénnyel meghatározott keretek között végrehajtjuk a pénzügyi konszolidációhoz és a szerkezeti reformokhoz szükséges intézkedéseket.

A bankkormányzó értékelése szerint Szerbia pénzügyi rendszere stabil, a működésképtelen bankok feltőkésítése és felszámolása hozzájárult ahhoz, hogy a régióban a szerbiai bankrendszer az átlag felett teljesítsen. A központi bank tavaly hozzájárult a makrogazdasági stabilizációjához, ennek köszönhetően az inflációt a januári 12,8 százalékról decemberig 2,2 százalékra szorította le – ismertette a bankkormányzó.

Az SZNB devizatartalékai 275 millió euróra növekedtek, ebből 180 millió euró befektetések formájában érkezett. Ekkora devizatartalékokkal a szerbiai rendszer védetté vált az erőteljesebb kedvezőtlen nemzetközi pénzmozgások káros hatásainak kivédésére – mondta Tabaković. Az SZNB előkészített egy törvényjavaslatot a fizetési szolgáltatások biztosításáról, amelyet az Európai Bizottság pozitívan értékelt. A javaslatot a költségvetés módosítása után elküldjük a szerbiai képviselőháznak is – jegyezte meg a bankkormányzó.