2024. március 29., péntek

Az állam helyett cselekednek

Nagybecskereki polgárok: Ez már nem csak a Kisamerika problémája

Nagybecskerek Kisamerika helyi közösségének polgárai húsz napja őrködnek a Hármas számú Béga-tónál, nehogy a helybeli Nikola Novaković vállalkozó vízi szórakozóhelyet építsen. Ebben sem az eső, sem pedig az egyre hűvösebb időjárás sem gátolja őket. Ahogy a dolgok körüli események zajlanak, nem tartják kizártnak, hogy az új esztendőt is a Béga-tónál várják meg. Közben hangoztatják, hogy nem politikai mezben csatároznak a helyi hatalommal, hanem Nagybecskerek polgárainak az érdekeit védik. Ezért nem értik, hogy a helyi hatalom képviselői miért ignorálják a megmozdulást.

A tiltakozók tegnap sajtótájékoztatón ismertették a legújabb történéseket. Mint elhangzott, szerintük ez már nem csak a Kisamerika helyi közösség polgárainak a problémája, hiszen a történtek az állami szervek tehetetlenségét tükrözik. Szerintük a háttérben olyan súlyos jelenségek is vannak, mint a jogállamiság iránti nemtörődömség, a korrupció és a szervezett bűnözés. A probléma komoly, az állami szervek pedig tétlen szemlélői a történéseknek. Ezért a polgárok kénytelenek védeni az állam érdekeit. Az érdek pedig az, hogy megőrizzék a város központjában levő Béga-tó ökológiai egyensúlyát. Másrészt meg az egész környék nyugalmát. Mert a közelben van több középiskola, általános iskola, itt van a bíróság épülete is, a református templom.

A nagybecskereki városi képviselő-testület hatalmi többsége április óta kétszer is jóváhagyta a vízi szórakozóhelyek megépítését a Béga-tóra. Közben azzal magyarázkodtak, hogy valójában a Vajdaság Vizei közvállalat adott zöld fényt a vízi alkalmatosságok megépítésére. Ezt az állítást a közvállalatból és a tartományi gazdasági titkárságból is cáfolták.

Nikola Novaković beruházó pedig azt hangoztatva, hogy minden szükséges engedélye megvan hozzá, húsz nappal ezelőtt munkához is akart látni. De csak odáig jutott, hogy két hajótestet a tópartra szállított. A harmadik rakományt a polgárok már nem engedték a tó közelébe. Ugyancsak meggátolták a villanygazdaság dolgozóit is abban, hogy villanyáramot vezessenek a leendő létesítmény szükségleteire. Azóta patthelyzet van.

– Megalázó, ami velünk történik. Segítségre van szükségünk, bátorságra, merészségre, mert nem akarjuk, hogy az életünket mások szeszélye irányítsa. Felhívnám a figyelmet arra, hogy már nem egy, hanem még két vízi szórakozóhelyről van szó. Ha ez így folytatódik, akkor szennygödör keletkezik a város központjában – mondja Zoran Kostić-Cane, a Partibrejkers rockegyüttes frontembere, emlékeztetve, hogy a Béga-tavak építését évtizedeken keresztül a nagybecskereki polgárok helyi járulékából pénzelték. Ennek a közjónak a 180 négyzetméternyi területét akarja most a helyi önkormányzat havi 3146 dinárért bérbe adni. Közbeszerzési eljárás nélkül.

Helyszínen a kommunális rendőrség

A két hajótestet a Polar Security őrző-védő szolgálat embere őrzi. Tegnap a helyszínen járt a kommunális rendőrség, mert valaki grafitit firkált a hajótestre. Nyilatkozatot vettek az ott tartózkodó polgároktól, az irományt később letörölték. A tiltakozók szerint nem ők írtak a hajótestre, hiszen tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen gesztussal csak a vállalkozó helyzetét erősítenék.

Zorica Radišić, a Stop Splavovima munkacsoport tagja kihangsúlyozta, hogy a polgárok mindaddig nem hagyják el a Béga-tó partját, amíg a bíróság nem hoz végleges döntést az ügyben. Ötvenhárom polgár szeptember 5-én fellebbezést nyújtott be az Alapfokú Bíróságon, amelyben kezdeményezték, hogy nyilvánítsák semmisnek a Vajdaság Vizei és a beruházó között megkötött szerződést, amellyel bérbe adják az ártéri területet a vízi szórakozóhelyek létrehozására. Ennek tükrében az építkezést (ideiglenesen) fel kellett volna függeszteni. A bíróság azonban elvetette a polgárok beadványát. A végzés ellen a polgárok szeptember 12-én fellebbeztek, de újabb döntés még nincs.

– A probléma túlnőtte magát és két dolog kristályosodott ki: az egyik az állam és az állami intézmények tehetetlensége, a másik a polgári kezdeményezés és az ellenállás megjelenése. A polgárok kénytelenek tenni azt, ami az állam dolga volna. Mi óvjuk a környezetet és a polgárok jogait – mondja Popović Judit ügyvéd, aki szerint nyilván arra számítanak, hogy majd a polgárok felhagynak a tiltakozással. Ez azonban szerinte nem fog bekövetkezni.