2024. április 20., szombat

A folyami turizmust fejlesztenék Magyarkanizsán

A folyami turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásáról tárgyaltak szerdán a magyarkanizsai önkormányzat és a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) képviselői az infrastrukturális minisztérium szakemberével, Veljko Kovačevićtyel és Vuk Perovićtyal, a kikötőigazgatási ügynökség igazgatójával.

Amióta a Tiszát a nemzetközi folyók közé sorolják, a folyami turizmus fejlődésére is lehetőség van a régióban, ám ehhez először mindenképp az infrastrukturális feltételeket kell teljesíteni. A mai találkozón sikerült letisztázni, hogy ennek az infrastrukturális háttérnek a megalapozásához kikhez kell fordulnunk, a különböző problémák mely minisztériumok hatáskörébe tartoznak. Elsősorban rendezni kell a területi tulajdonjogviszonyokat, beszerezni a szükséges engedélyeket, jóváhagyásokat – mondta Fejsztámer Róbert, az ICR igazgatója.

A dokumentációk beszerzése mögött azonban már történtek konkrét előrelépések is a fejlesztési tervek megvalósítását illetően. Jelenleg már folyamatban van egy magyar–szerb határon átnyúló IPA-projektum, amely elsősorban egy megállóhely építésére, rendőrségi és mentőcsónakok vásárlására irányul, s várhatóan a jövő év tavaszán valósul meg.

A zentai önkormányzattal van megállapodásunk arról, hogy a teherforgalom továbbra is ott bonyolódna, Magyarkanizsán pedig az utasforgalomra fektetnék a hangsúlyt. Az önkormányzat feladata az is, hogy népszerűsítse majd a folyami turizmust, akár idegenforgalmi ügynökségekkel kapcsolatba lépve, alkalmi rendezvényekkel összekapcsolva, hiszen az emberek még nem szokták meg ennek a lehetőségét, egyelőre nem is várható, hogy naponta érkezzenek Szegedről ide látogatók – tette hozzá Fejsztámer. A szerdai tárgyalás után a minisztérium és az ügynökség szakemberei meglátogatták a magyarkanizsai folyami határátkelőhelyet is.