2024. április 19., péntek

Mikor lesz Szerbia normális ország?

A kormányfő szerint 2017-re jelentősen jobbra fordul a gazdasági helyzet – Ehhez azonban újabb hitelekre lesz szükség

Elengedhetetlenek a fájdalmas megszorítások, ha valóban el akarjuk érni, hogy Szerbia belátható időn belül kiegyensúlyozott pénzügyi helyzetet teremtsen, és a gazdasági fejlődés útjára térjen – jelentette ki az EU Today internetes hírportálnak adott nyilatkozatában Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök. A kormányfő úgy értékelte, hogy a kormány által foganatosított takarékossági intézkedések csak egy apró hányadát jelentik a gazdasági fellendülést segítő terveknek. Várakozásának adott hangot, hogy 2016-ra az államnak már sikerül elérnie a stabil gazdasági növekedést, s hozzátette, hogy meggyőződése szerint három vagy négy éven belül Szerbiát már egy teljesen normális, virágzó és fejlődőképes országként emlegetik.

Vučić aláhúzta: teljesen tisztában van azzal, hogy a megszorítások fájdalmasak és nehezen elviselhetőek a polgárok számára, de nem szeretne átverni senkit sem, nem kívánta az irreális ígéretek politikáját választani, hiszen a választási kampányban sem tette ezt.

– Nem szabad figyelmen kívül hagynunk annak tényét, hogy nem Southamptonban léptünk fel a Titanicra, melynek még meg lehetne változtatni az útirányát. Akkor léptünk fel rá, amikor már nekiütközött a jéghegynek, s az utasok sorra ugráltak le a hajóról – fogalmazott Vučić.

Kiemelte, hogy a nehéz gazdasági és pénzügyi helyzet ellenére sincs csődközelben az ország, a kormány ugyanis felelősségteljesen költi a pénzt.

VÁLTOZOTT AZ ORSZÁG MEGÍTÉLÉSE

Véleménye szerint a munkatörvénynek, a magánosításról és a csődről szóló jogszabálynak az elfogadása visszahozta Szerbia számára a befektetők és hitelezők bizalmát. Arra emlékeztetett, hogy az állam ma 9,5 százalékos kamat mellett adósodhat el, korábban viszont 13,9 százalékos kamatot kellett fizetnie a felvett hitelekre.

– A jelen körülmények tehát azt mutatják, hogy nagy eladósodottsággal és költségvetési hiánnyal kell számolnunk, a kamatfeltételek viszont egyre kedvezőbbek. Ez csakis a reformokhoz való komoly hozzáállásnak tudható be. Az állam sajnos nem kerülheti el a további eladósodást. Szükségünk van még mindig hitelekre, mert egyszerűen olyan rossz körülmények között vettük át a pénzpolitika irányítását, ami indokolttá teszi újabb kölcsönök felvételét. Az a tervünk, hogy ezen az irányon 2017-ben fordítsunk. Addigra le kívánjuk faragni a közadósságot, a költségvetési hiányt pedig az óvatosabb elvárások szerint 3,2, a merészebbek szerint 3 százalékosra csökkentenénk – számolt be a tervekről a miniszterelnök.

Vučić a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködésről is beszélt. Reményét fejezte ki, hogy az IMF által várhatóan októberben jóváhagyásra kerülő hitel egy „egészségesebb környezetet” teremt majd Szerbiában. A kormány mindeközben minden lehetséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédje a legnehezebb életkörülmények között élő polgárokat, tette hozzá. Úgy fogalmazott, hogy elkerülhetetlen, hogy ne érezzék meg a megszorítások hatását, de megélhetésük mégsem forog majd veszélyben. Emlékeztetett, hogy a 25 ezer dinár alatti kereseteket az állam nem fogja csökkenteni. A legnagyobb mértékben a 60 ezer dinárnál magasabb nyugdíjakkal rendelkező polgárok érzik majd meg saját bőrükön a takarékossági lépéseket, mondta a kormányfő, beszámolója szerint 41 ezer embert érint majd ez a legkifejezettebb megszorítás.

NINCS BENNE KÖSZÖNET

A hírportál kérdésére válaszolva a miniszterelnök azt mondta, teljesen a tudatában van annak, hogy nem lesznek pozitív hatással a népszerűségére a foganatosítandó reformok, s nagyon sokan nem fognak megértést tanúsítani irántuk.

– Azt hiszik, azért csinálom mindezt, hogy köszönetet mondjanak nekem? A köszönetet majd három-négy év múlva kapom, amikorra Szerbia egy normális országgá válik. Azt gondolom, hogy a szerb történelemben azok a döntések számítanak a legmerészebbnek, amelyek az ország gyógyulását szolgálják, amelyek normális államot teremtenek. Lépéseimet egyedül az ösztönzi, hogy felelősséget érzek a polgárok iránt, és megtiszteltetésként kezelem, hogy segíthetek. Ez minden, ami számít – húzta alá Vučić.

A miniszterelnök véleményének adott hangot, hogy a polgároknak most végre nincs okuk aggodalomra, mert egy olyan vezetőség áll az ország élén, amely betartja az ígéreteit, s amelynek Szerbia érdekei a legfontosabbak.

– Továbbra is védeni fogjuk ezeket az érdekeket. Meggyőződésem, hogy sikerrel vesszük az akadályokat – szögezte le.