2024. április 23., kedd

Nem tárgyalnak tovább?

Az igazságügyi miniszter alkotmánysértéssel vádolja a Szerbiai Ügyvédi Kamarát, csakúgy, mint a kamara a minisztert

A kormánytól kér jogorvoslatot az igazságügyi miniszter és a Szerbiai Ügyvédi Kamara is. Az igazságügyi miniszter azt állítja, hogy az ügyvédi kamara ahelyett, hogy a polgárok jogait, illetve szabadságát védené az állami szervek előtt, éppen ez ellen tesz a munkabeszüntetéssel, az ügyvédi kamara pedig nem lát lehetőséget a tárgyalások pozitív kimenetelére, így szerdán Aleksandar Vučić miniszterelnöknek írtak levelet, amelyben egyebek mellett kifejtik, már csak vele hajlandóak tárgyalni.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter levélben követelte a Szerbiai Ügyvédi Kamara vezetőségétől, hogy helyezze hatályon kívül azt a döntést, amely meghatározza az ügyvédek viselkedését a tüntetés idejére. Selaković ugyanis kiemeli, hogy ez a dokumentum alapján azokat az ügyvédeket, akik nem járnak el az utasítások alapján, pénzbírsággal, illetve az ügyvédek jegyzékéből való törléssel büntetik. Az igazságügyi miniszter szerint ezzel a kamara megsértette az alkotmányt, amely minden polgár számára biztosítja a sztrájkhoz való jogot, hogy mindenki szabadon döntheti el, hogy csatlakozik-e a tüntetéshez, vagy sem.

– Amennyiben a Szerbiai Ügyvédi Kamara nem jár el az igazságügyi minisztérium javaslata alapján a megadott határidőn belül (a szerz. megj.: a levél átvétele után következő 48 órán belül, ami csütörtökön jár le), a minisztérium kénytelen lesz a közigazgatási törvény előírásainak megfelelően eljárni, és javaslattal fordulni a kormányhoz, hogy vizsgálja ki a kamara munkabeszüntetésről szóló utasításainak jogosultságát és törvényességét – áll a minisztérium közleményében.

A levél átvétele után az ország nyolc ügyvédi kamarájának képviselői új döntést hoztak, mely szerint az igazságügyi miniszter ezzel a levéllel megsértette az ügyvédi hivatásról szóló törvényt, hogy az ügyvédek önálló és független munkát végeznek. Továbbá elfogadhatatlannak tartják, hogy a miniszter a hatalom pozíciójából olyan törvényekre hivatkozva ad ultimátumot, amelyeket nem lehet az ügyvédi hivatásra alkalmazni.

– Az ügyvédek tüntetéséről a döntés több alkotmányellenes törvény meghozatala (a közjegyzőkről szóló törvény, az ingatlanok értékesítéséről szóló törvény, a peren kívüli eljárásokról szóló törvénymódosítások és az aláírások, kéziratok és másolatok hitelesítéséről szóló törvény) miatt született meg, amelyek veszélybe sodorják az ügyvédi hivatást, és biztosítják a közjegyzők monopol helyzetét egyes szerződések megkötésekor, amivel korlátozzák a szerződéskötés szabadságát, és megvonják a polgároktól a jogi tanácsadás lehetőségét, amelyre az alkotmány szerint az ügyvédek, valamint az önkormányzatok hivatottak – áll a SZÜK reakciólevelében.

Kiemelik, az ügyvédi hivatás tönkretételéről való figyelemelterelés nyilvánvaló. Azzal, hogy a minisztérium kiveszi az ügyvédek kezéből a munkát, és a közjegyzőkébe adja, valamint megemeli az adójukat, világosan a tudtukra adja, hogy ezt a hivatást le akarja építeni. A találkozókból, valamint a miniszter leveléből pedig azt szűrik ki, hogy a miniszter nem kívánja folytatni a tárgyalásokat. Így a kamarák gyűlésén úgy döntöttek, delegációjuk a kormányhoz fordul, illetve a kormányfőhöz, valamint a nemzetközi szervekhez, hivatásuk megőrzése és a polgárok jogainak érdekében.