2024. április 25., csütörtök

Akadozik a cukorrépa szedése

Az újabb esők tovább rontották a répaszedés és -szállítás feltételeit – Csökkentett kapacitással dolgozik a zentai cukorgyár – Tovább csökken a cukorrépa ára

Az ismétlődő esők igencsak megnehezítik a mezőgazdasági termelők munkáját, a napokban hullott újabb csapadék miatt gyakorlatilag egész Vajdaságban leállt a cukorrépa szedése. A répatermést szállító tehergépkocsik már nem tudnak biztonsággal rámenni a dűlőutakra, ezért a felszedett répát traktorokkal viszik ki a földek végére, már ahol éppen van szilárd útburkolat, és ott rakodják át a termést a kamionokra. Valóságos küzdelemmé vált a répatermés betakarítása, ha aratáskor kenyércsatáról beszéltünk, akkor napjainkban nem túlzás azt mondani, hogy „répacsata” folyik a vajdasági földeken. Vontatottan halad a szedés és a szállítás, ami miatt például a zentai cukorgyárban kénytelenek csökkentett kapacitással dolgozni.

Amint azt Deák Teodóra, a TE-TO Cukorgyár igazgatója elmondta:

– Nagyon sok bosszúságot és egyre nagyobb kiadást, pluszköltséget jelentenek a répaszedésben tapasztalható ismétlődő fennakadások. A termelőknek több időbe és üzemanyagba kerül felszedni a répát, már ha rá tudnak menni a földjeikre a kampány kezdete óta eltelt három hét alatt lehullott 150–180 mm csapadék miatt. A nyári esőket követően már amúgy is telítve volt a talaj nedvességgel, amire azután újabb kiadós esőket kaptunk, pedig az ősz még csak most kezdődik. A termés betakarításának feltételei leginkább a novemberi időszakra emlékeztetnek, akkor szokott gondot okozni a sok eső.

Mivel a gyárba nem tudják beszállítani a teljes kapacitáshoz szükséges nyersanyagmennyiséget, kénytelenek voltunk lassítani a kampányt. Alighogy szeptember elején beindult a répafeldolgozás, három nap elmúltával már csökkenteni kellett a kapacitást. A lassúbb tempó hosszabb feldolgozóidényt és költségnövekedést eredményez. Leállni nem szeretnénk, mert az még nagyobb kiesést okozna.

A cukor előállítási ára a többletenergia felhasználása és a kampány elhúzódása miatt még tovább növekszik, a cukorpiac azonban továbbra is instabil, csökkent a kereslet, az áruházláncok olcsóbban adják a cukrot. Ilyen körülmények között a cukorrépa ára tovább fog csökkenni. Az idei termés felvásárlási árát már kénytelenek voltunk csökkenteni 4,3 dinárról prémiummal és egyéb kedvezményekkel együtt 4 dinárra. De már most világosan látszik, hogy a 4 dináros kilónkénti ár nem tartható a cukor alacsony árához viszonyítva. A napokban meghatároztuk a cukorrépa jövő évi tervezett felvásárlási árát, további fél dinárral csökkentettük a répa árát. A jövő évi felvásárlási árat 3,5 dinárban állapítottuk meg. A cukorpiacon uralkodó helyzet miatt nem tudunk ennél magasabb áron szerződést kötni a répatermelőkkel a következő idényre – foglalta össze a répafeldolgozásban kialakult helyzetet a cukorgyár igazgatója.

A mezőgazdasági termelők még nem szembesültek az új felvásárlási és szerződéskötési feltételekkel, de szinte biztosra vehető, hogy a csökkenő ár és a termelési költségek növekedése, valamint a rendkívül nehéz termésbetakarítási feltételek miatt sok répatermelő fog úgy dönteni, hogy tavaszra nem vet cukorrépát.