2024. április 25., csütörtök

Nem elegendő a fizetések és a nyugdíjak csökkentése

A Költségvetési Tanács szerint leépítések szükségesek az egészségügyben és az oktatásügyben

Pavle Petrović, a Költségvetési Tanács elnöke kijelentette, hogy az állami szférában a bejelentett fizetés és a nyugdíjcsökkentés nem elegendő, mert minden más tervezett megtakarítás – például a közvállalatok segítése – ami pótolná az államkasszában keletkezett hiányt, bizonytalan. Ha a következő három évben nem takarítunk meg 2 milliárd eurót, akkor az állam kénytelen lesz növelni az áfát.

Az állami szférában tervezett fizetés- és nyugdíjcsökkentéssel kb. 400 millió eurót lehetne megtakarítani. A következő fontos lépés a közvállalatok pénzügyének rendezése lenne. Csak a Srbijagas évente 1,2 milliárd eurós veszteséget könyvelt el, háromszor többet, mint amennyit jelenleg a fizetéseken és nyugdíjakon megspórolnak. A Költségvetési Tanács azt javasolja, hogy a fizetéseket és a nyugdíjakat arányosan 15 százalékkal csökkentsék, ez 700-800 millió eurós megtakarítást eredményezhetne. A fennmaradó 2 milliárdos megtakarítást a közvállalatok gazdálkodásának rendezésével, az egészségügyben, oktatásügyben, az adminisztrációban kieszközölt leépítésekkel és a szürkegazdaság visszaszorításával lehetne elérni. Petrović a Srbijagason kívül a Szerbiai Villanygazdaságot, a Szerbiai Vasúti közvállalatot, a Galenikát és a Dunav biztosítótársaságot említette az államkassza tekintetében a lehetséges veszélyforrások között. A veszteségesen működő közvállalatoknak nem szabad a jövőben pénzt elvonni az államkasszából – szögezte le a Költségvetési Tanács elnöke.

A fizetések és nyugdíjak csökkentésével kapcsolatban Petrović kifejtette, hogy más országok is hasonlóan jártak el. Észtország 15–25 százalékkal, Litvánia 20–30 százalékkal, Portugália 20 százalékkal csökkentette a juttatásokat. A Szerbiai Villanygazdaságnak a gazdasági növekedés motorjának kellene lennie, ehelyett azonban az a veszély fenyeget, hogy veszteséges működéssel tovább terheli a költségvetést. Tizenöt százalékkal kellene emelni az áram árát, minden további halogatás veszteséget termel az állam számára – mutatott rá Petrović.