2024. április 19., péntek

Écska várja a beruházókat

Áruszállító központtá fejlődhet a Nagybecskerek közelében levő repülőtér

Nagybecskereken már hosszabb ideje a gazdaság szolgálatába szeretnék állítani a közeli Écska repülőteret, amely jelenleg az egyik legaktívabb ilyen létesítmény Szerbiában. Három pilótaiskolájuk van, négy repülőklub működik, a mezőgazdasági légi közlekedés is itt van megszervezve, ezenkívül általános célú repülőgép-karbantartó műhelyük is van.

A téma időszerűbbé vált amióta (ez év június közepén) a Kínai Nemzeti Villamosenergetikai Korporáció (CNEEC) együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a nagybecskereki önkormányzattal. A korporáció százszázalékos állami tulajdonban van, és elsősorban az energetika terén ténykedik. A világ negyven országában van kirendeltsége, és négymillió dolgozót foglalkoztat.

A dokumentumban annak a lehetőségét alapozták meg, hogy a pekingi állami korporáció a Béga menti városban három területen beruházásokat valósít meg: egy rakományközpont (cargoközpont) létesítésében, az ipari övezetben és a környezetvédelem és a megújuló energiatermelés területén.

A múlt hétvégén Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Ivan Dević gazdasági beruházásokkal megbízott segédje a városházán fogadta a kínai korporáció küldöttségét. A polgármester a kínai partnerrel való tárgyalások fontosságát hangsúlyozza. Mint mondta, a leendő beruházások tervdokumentációját mielőbb el kell készíteni, hogy a gazdasági szakemberek decemberi belgrádi csúcstalálkozójának résztvevői elé kerülhessen. Tekintettel arra, hogy állami jelentőségű beruházásról van szó, ezért megvalósításáról tárgyalnak a szerbiai kormányban és a két ország közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködéssel foglalkozó vegyes bizottságban is. Nagybecskereken azt remélik, hogy a belgrádi tárgyalások után a Béga menti város a kínai beruházások legjelentősebb szerbiai színhelye lesz.

A kínai korporáció úgy tervezi, hogy saját beruházásával egy rakományközpontot hoz létre az Écska repülőtéren, amelynek szolgáltatásait a közeli ipari övezetben dolgozó mintegy húsz cég is igénybe veszi majd.

A repülőteret 1942-ben a németek építették, és egyedülálló vízelvezető rendszerrel van ellátva. A kifutópálya hossza 1800 méter, a repülőtér alapterülete pedig 1200 hektár.