2024. április 23., kedd
ASZTALITENISZ

Kellemetlen meglepetések a rajt előtt

Annak ellenére, hogy csak ma kezdődik a portugáliai Lisszabonban a csapat-Európa-bajnokság, pár napja már téma a szervezés, ám egyelőre nem a pozitív (reméljük, lesznek ilyenek is), hanem a negatív dolgok kerültek előtérbe. Első helyen a terem padlózata szerepelt, amelyre már Erdélyi Annamária, a szerbiai válogatott oszlopos tagja is felhívta a figyelmet, ugyanis a Mirandela játékosa a hétvégi portugál Szuperkupa döntőjét is, amelyet egy kaszinóban (!) rendeztek meg, ilyen, az Eb-hez hasonló padlózaton játszotta.

A padló nem taraflex borítást kapott, hanem kis műanyag-gumis négyzetecskékből áll össze, amelyekbe néha belesüppedt a játékosok lába. A csókai játékosnő már vasárnap azt mondta, „biztosan lesznek, akiket zavar majd ez a borítás, mivel a Szuperkupa-mérkőzésen is mindenki csodálkozott”. Akkor már többen tudták, hogy a mától vasárnapig tartó Európa-bajnokságot is ilyen borítású padlón rendezik majd meg, amely a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, Téglás Péter szavai szerint arra hasonlít, amit „annak idején a kempingekben a zuhanytálcákba tettek”. Téglás a közösségi portálos bejegyzésében azt írta: „olyan viszonyokkal, mint most Lisszabonban, a húszéves edzői pályám során sehol nem találkoztam”, utalva ezzel még arra, hogy hétfőn ebédjegyet igen, ebédet már nem kaptak, s aznap edzeni sem tudtak a teremben.

A kontinensbajnokságon a szerbiai férfi- (Pető Zsolt, Marko Jevtović, Aleksandar Karakašević, Bojan Crepulja) és a női válogatott (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Makszuti Anetta, Andrea Todorović) is a II. divízióban kapott helyet, s mindkettő a feljutást tűzte ki célul. A férfiak Belgiummal, Észtországgal és Norvégiával kerültek egy csoportba, s esélyesek a csoport első helyére, míg a nők Szlovéniával, Svájccal és Finnországgal küzdenek majd meg. A feljutáshoz a divízió első vagy második helyét kell megszerezni.

Magyar részről a női válogatott a legjobb nyolc közé jutás, a férfiválogatott pedig a legfelsőbb osztályban maradás céljával utazott el az Eb-re. A női csapat – Póta Georgina, Lovas Petra, Madarász Dóra, Pergel Szandra, Ambrus Krisztina összeállításban – a 16 csapatos bajnoki divízió C csoportjában a tavalyi Eb-n bronzérmes oroszokkal, a korábbi többszörös győztes hollandokkal, valamint a luxemburgiakkal találkozik majd. Utóbbi együttes ellen kötelező a győzelem, a másik két riválissal szemben ugyanakkor várhatóan bravúros teljesítmény kell, s csak a négyes első két helyezettje jut tovább a negyeddöntőbe. A magyar férfiválogatott – amelyet Pattantyús Ádám, Jakab János, Kosiba Dániel és Lakatos Tamás alkot – a címvédő németekkel, a házigazda portugálokkal, továbbá az osztrákokkal került egy csoportba. A gárda a papírforma alapján a torna második szakaszában a 9–16. helyért küzd majd, a kiesés elkerüléséért legalább a 14. pozíciót kellene megszereznie.

A németek a férfiaknál és a nőknél is címvédők, azzal, hogy az erősebbik nem versenyében ezúttal nem lesz könnyű dolguk, mivel első és harmadik számú játékosukra sem számíthatnak. A világranglista ötödik helyén álló Dimitrij Ovtcharovnak a múlt héten kivették a bölcsességfogait, így lehet, hogy ő később csatlakozik a csapathoz, míg Patrick Baumra biztosan nem számíthat Jörg Rosskopf szövetségi kapitány, mivel a játékosnak nemrég meghalt az édesapja, így ő lemondta az Eb részvételt. A németek így a Timo Boll, Patrick Franziska és Steffen Mengel alkotta csapattal vágnak neki a kontinensbajnokságnak.

Az Eb hivatalos honlapja: www.2014eurotabletennis.com