2024. április 25., csütörtök

Elfogadták a doppingellenes törvényt

A Szerb Kormány szerdán elfogadta az új Doppingellenes törvényt, amely alapján ez a terület teljesen összhangba kerül a nemzetközi előírásokkal, valamint a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) új kódexével, amely 2015-ben lép életbe.

Ez a döntés a szerb sportolók szempontjából biztosítja a további zavartalan versenyzést a nemzetközi versenyeken, mivel azon ország sportolói, amelyek nem hozzá összhangba a saját antidopping szabályaikat a WADA-kódexszel, nem indulhatnak a nemzetközi tornákon. Az új törvény ezen kívül lehetővé teszi, hogy Szerbia nemzetközi versenyeknek legyen a házigazdája. Az új doppingellenes törvény pontosan meghatározza a Szerbiai Doppingellenes Szervezet, a sportági szövetségek és a sportban tevékenykedő ellenőrök jogait és kötelezettségeit is.

Meghatározták, hogy a sportban tevékenykedő szakemberek és a profi sportolók, kortól függetlenül, minden évben legalább egyszer a Szerbiai Doppingellenes Szervezettel való együttműködés során értesüljenek a doppinggal kapcsolatos érvényes előírásokról. Ezen kívül a szakági szövetségek kötelesek a Szerbiai Antidopping Szervezetnek eljuttatni a 2015-ös naptárt, amely tartalmazza a versenyek pontos időpontját és a helyszínét, valamint a szövetségek kötelesek a doppingvétségen ért személyt mindennemű sporttevékenységtől eltiltani, s a szövetségben sem tölthet be semmiféle funkciót.

A személyes adatok feldolgozása a Személyiségi jogok védelméről szóló törvénnyel összhangban történhet, mivel az új Doppingellenes törvény előírja, hogy csak azokat a személyes adatokat gyűjtik össze és dolgozzák fel, amelyek szükségesek a felhatalmazott antidopping szervezeteknek, hogy végezhessék az aktivitásukat.