2024. április 20., szombat
UKRÁN VÁLSÁG

„A putyini hazugság miatt estek el”

Tömegsírt találtak Donyecknél – Moszkva háborús bűnt emleget, és nemzetközi vizsgálatot követel

Tömegsírt találtak a Donyeck melletti Nyizsnya Krinka falu lakói, s a sírhantok fölé egy táblára valaki azt írta: „A putyini hazugság miatt estek el” – adta hírül az ukrán média. A beszámoló néhány órával azelőtt került fel a hírportálokra, hogy az orosz külügyminisztérium közölte: háborús bűnként kezeli az állítólagos tömegsírok ügyét, továbbá nemzetközi vizsgálatot követel az ügyben. Moszkvai közlés szerint a Donyecktól mintegy 60 kilométerre az oroszbarát civilek és felkelők közös sírjaira bukkantak egy olyan területen, amely előzőleg az ukrán Nemzeti Gárda Ajdar nevű zászlóaljának ellenőrzése alatt állt. A sírokra a 22-es számú, Kommunar nevű bányánál találtak rá. Az egyik sírból kiemelt négy áldozatot, köztük egy nőt orvosszakértői vizsgálat alapján közvetlen közelről fejbe lőtték. Az áldozatok kezét hátrakötözték.

Ukrán források szerint egyelőre nem tudni, hány ember holttestét rejtik a sírok. Az esetről elsőként beszámoló TSZN ukrán televízió bemutatta az orosz nyelven írt táblát, amelyen a fenti szöveg alatt négy név van felsorolva, születésük évével és haláluk dátumával. Eszerint valamennyien augusztus 27-én vesztették életüket. Az ötödik név helyett csak egy azonosítót tüntettek fel, és azt, hogy Oroszországból érkezett. Az UNIAN hírügynökség hozzáfűzte, hogy a falut korábban oroszbarát szeparatisták vették tűz alá.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője a Facebook-oldalán azt írta, hogy az ukrán–orosz határ közelében lévő, Donyeck megyei Szverdlovszknál halott orosz katonák holttesteire bukkantak egy nem működő bánya egyik mélyedésében. Állítása szerint a szeparatisták oldalán harcoló orosz katonák dobták elesett társaikat a bányagödörbe.

A NATO JELENTŐS OROSZ CSAPATKIVONÁST ÉSZLEL

A NATO azt észleli, hogy jelentős orosz erőket vonnak ki Ukrajnából, de több ezer orosz katonát továbbra is a határ közelében állomásoztatnak – közölte szerdán Brüsszelben az atlanti szövetség egyik katonai szóvivője. A Jay Janzen alezredestől kapott tájékoztatásra hivatkozó médiabeszámolók szerint bizonyos számú orosz katona maradt még Ukrajna határain belül is, de egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi. Egyfelől az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött határátkelőknél mindkét irányba rendszeresek a csapatmozgások, másfelől az orosz különleges erők tagjait, akik közül szintén tartózkodnak Ukrajnában, nehéz azonosítani – magyarázta a tiszt.

NATO-források szeptember első napjaiban úgy vélekedtek, hogy több ezer orosz katona és több száz harckocsi tartózkodik ukrán területen, és további húszezer fős orosz haderő állomásozik a határ közelében. Egy héttel ezelőtti NATO-értesülések arról szóltak, hogy a szeptember 5-én bejelentett tűzszüneti egyezmény előírásai ellenére még mindig csaknem ezer orosz katona állomásozik Ukrajnában.

Janzen mostani közlése szerint a csapatkivonások nyomán csökkent az ukrán hadsereg egységei és az oroszbarát szeparatisták közötti fegyveres incidensek, illetve tüzérségi összecsapások száma.

A NATO üdvözli e biztató jeleket, és arra ösztönzi a szembenálló feleket, hogy tegyenek újabb erőfeszítéseket a konfliktus békés megoldása érdekében – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve azonban, hogy az észak-atlanti szövetség továbbra is nyugtalanítónak tartja az Ukrajna keleti határai mentén állomásozó, nagy létszámú orosz erők ottani jelenlétét.