2024. április 25., csütörtök

Vöröskereszteseket támadtak meg Guineában

Vöröskeresztes segélymunkásokat támadtak meg Guinea délkeleti részén, miközben Ebola-gyanús holttesteket próbáltak meg eltemetni – közölte a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFCR) szóvivője. A szerdai közlemény szerint a guineai Vöröskereszt egyik munkatársa a nyakán sebesült meg. Helyi lakosok elmondták, hogy a halottak rokonai először nekiestek a hat segélymunkásnak, és megrongálták az autóikat, majd kövekkel dobálták meg az egészségügyi hatóságok helyi irodáját.

Nem ez volt ez az első ilyen támadás Guineában. Az előző héten elrabolták és meggyilkolták egy, a lakosság tájékoztatására kiküldött csoport tagjait.

A Sierra Leone-i hatóságok közben bejelentették, hogy az előző hétvégén több mint kilencven újabb olyan holttestet találtak, amelyekről feltételezik, hogy ebolavírus okozta fertőzésben haltak meg. A holland egészségügyi és környezetvédelmi intézet arról számolt be, hogy maláriás az egyik holland orvos, aki ebolafertőzésre utaló tünetekkel került nemrégiben kórházba. Ennek ellenére továbbra is megfigyelés alatt tartják. Az orvosnő egy segélyszervezetnek dolgozott Sierra Leonéban, egy kollégájával együtt szállították haza szeptember 14-én.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint 2800-an haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.