2024. április 23., kedd

Környezetvédő váltja Rousseffet?

Teljesen kiegyenlített a küzdelem az október 5-ei brazíliai elnökválasztás két főesélyese között. A Munkáspárt (PT) színeiben újrainduló jelenlegi államfő, Dilma Rousseff és a harcias környezetvédő Marina Silva, a Szocialista Párt (PSB) jelöltje egyaránt 45 százalék körüli szavazatra számíthat a dél-amerikai országban.

Ez arra utal, hogy Rousseff aligha nyer az első fordulóban, s fel kell készülnie a második megmérettetésre is. Hónapokkal ezelőtt egy ilyen forgatókönyv még elképzelhetetlen volt. Az elnök asszony biztos befutónak tűnt, de a nyár végén fordult a kocka.

Jelöltjük augusztusi halála után az ellenzéki szocialisták ugyanis kénytelenek voltak új politikust keresni, aki eséllyel indulhat Rousseff ellen. Választásuk az 56 éves Marina Silvára esett. A hölgy hamarosan nem várt kihívások elé állította az államfőt. Ráadásul már olyan felmérések is készültek, melyek szerint Silva legyőzheti Rousseffet.

Az elnök asszony pártját sokan nem kedvelik, mivel tizenkét éves kormányzása alatt a PT-t több korrupciós botrány rázta meg, s emiatt rengetegen csalódtak benne. Tavaly húsz éve nem tapasztalt hevességű tüntetések söpörtek végig az országon, amely 190 millió lakosával a legnépesebb a kontinensen. A tömegek a megannyi társadalmi visszásság, hiányosság és probléma miatt vonultak az utcára. A politikai vezetéstől egyebek mellett követelték a kormányzati korrupció, a bűnözés és a szegénység elleni harc fokozását.

A jelenlegi rendszer erőteljes kritikusaként ismert Silva először 2010-ben indult az elnökválasztáson, de kiesett. Akkori eredménye (a voksok 20 százalékát szerzete meg) azonban már jelezte: érdemes figyelni az afrikai és indián felmenőkkel büszkélkedő Silvára.

Politikai pályafutását azonban sokkal korábban kezdte: a Rousseff előtti elnök, Ignácio Lula da Silva kormányában évekig környezetvédelmi miniszter volt, de lemondott, mert úgy érezte, a hatalom nem elkötelezett a környezetvédelem iránt. Elfogadhatatlannak tartotta az Amazonasra tervezett vízi erőművet és a gátlástalan erdőpusztítást is. Az Amazonas őserdő és az azonos nevű hatalmas folyam különösen közel áll hozzá, hisz a térségben született, egy nagyon szegény, tízgyermekes, kaucsukgyűjtő családban. Emiatt iskolába sem járhatott, 16 éves koráig analfabétaként élt. Utána viszont gyorsan behozta a lemaradást, elvégezte az egyetemet (történelem szakon), és fantasztikus politikai karriert futott be.

Bár politikai pályafutása alatt többször is pártot váltott, korrupció gyanújába soha nem keveredett. Silva most vonzó programot kínál a baloldalnak, a konzervatívoknak, sőt az ingadozó választók közül is sokat megnyert már. Ha megválasztják, ő lehet ország első színes bőrű és szegénysorból felemelkedett elnöke.