2024. április 25., csütörtök

Legalizálnák az orvosi marihuánát

A kábítószer eredményességét a gyógyászatban nemzetközi kutatások bizonyítják

Elképzelhető, hogy Szerbiában gyógyászati célra legalizálják a marihuánát, jelentette be Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, mondván, hogy a marihuána azok a szerek közé tartozik, amelyek eredményességét a gyógyászatban nemzetközi kutatások bizonyítják. Ennek ellenére egy ilyen döntést nem lehet egyik napról a másikra meghozni, a polgárokat mindenféleképpen körültekintően tájékoztatni kell a téma részleteiről, fűzte hozzá az egészségügyi tárca vezetője. Az első, témához kapcsolódó konferenciát ezen a héten, pénteken és szombaton Belgrádban tartják meg, mondta Lončar.

A LEKalizuj humanitárius szervezet a közelmúltban a marihuána gyógyászati célra való alkalmazásáról szóló törvény elfogadását kezdeményezte. A szervezet rámutatott, kutatások bizonyítják, hogy a marihuána enyhíti bizonyos súlyos betegségek tüneteit, illetve az azokkal járó fájdalmakat. Példaként a szklerózis multiplexet említették.

A Szerbiai Gyógyszer és Gyógyászati Eszközök Ügynökségében (ALIMS) elmondták, eddig senki nem kezdeményezte marihuánát tartalmazó gyógyszer bejegyzését vagy annak klinikai vizsgálatát. Egyébként a marihuánát tartalmazó gyógyszereket ugyanúgy be lehet jegyezni, mint bármilyen más gyógyszert, annyi szükséges, hogy a gyógyszert az egészségügyi minisztérium is jóváhagyja, nem elég az ALIMS engedélye, emelte ki Aleksandar Tucović, az ügynökség sajtófelelőse.

Az USA tizenkét tagállamában alkalmazzák krónikus fájdalmak enyhítésére az orvosi marihuánát. A betegek, akik élhetnek ezzel a lehetőséggel, személyi azonosító kártyát kapnak, és azzal vásárolhatják meg a gyógyszertárakban a kábítószert. Egyébként 1937-ig az USA-ban és a világ számos országában idegnyugtatóként árusítottak a gyógyszertárakban kenderkivonatot. Egyes kutatások szerint a marihuána nemcsak a legerősebb fájdalmak enyhítésére alkalmas, hanem magas THC-tartalmának köszönhetően a rosszindulatú daganatok bizonyos fajtáit is sikeresen lehet vele kezelni. Kanadai civil szervezetek, közöttük a Phoenix Tears és az azzal közreműködő orvosok szerint a marihuánából előállított olaj komoly segítséget nyújt daganatos betegségben szenvedő tagjaik felépüléséhez, akiknek állapota a kemoterápia és a sugárkezelés után sem javult. Több kutató és orvos is a rák első számú ellenszerének tartja, káros mellékhatások és a veszélyes sugárterápia alkalmazása nélkül. A páciensek állapotában beállt javulást orvosi bizonylatokkal is alátámasztották, érvelnek az orvosi marihuána alkalmazását támogató szakemberek.