2024. április 25., csütörtök

Vonattal, ha kérhetném...

Nehézkes a közlekedés Szabadka és Szeged között

Szabadka és Szeged testvérvárosok, a két település között azonban körülményes a közlekedés. Annak is, aki autóval jár, hiszen az év több időszakában túlterheltek a határátkelők, de annak is, akinek nincs személygépkocsija. Annak ugyanis választania kell az autóbusz és a vonat között, de az sem biztos, hogy megteheti.

Az elmúlt időszakban – július óta bizonyosan, ugyanis nem hivatalos információink szerint nem közlekedik a vonat Horgosig sem, ahogyan azt megelőzően megszoktuk. Ennek okáról a Szerbiai Vasutak ígéretei szerint ma kapunk információt, ahogyan arról is, amikor közlekedik, mi az oka annak, hogy nem lépi át az országhatárt, s a helyzet mikor változhat.

A Magyar Állami Vasutaktól kérdésünkre, miszerint a helyzet mikor változhat, mikor kaphat a Szerbiai Vasutak vonata engedélyt az országba való belépésre, a következő választ kaptuk:

A vasúti járművek egyes országokon belüli közlekedéséhez egyebek közt az adott ország közlekedési hatóságának engedélyei is szükségesek, így a szerb vasúttársaság által közlekedtetett, Szerbiában 2013-ban forgalomba állított új motorvonatok magyarországi közlekedtetéséhez a magyar közlekedési hatóság engedélye szükséges, amely megszerzéséhez szükséges lépéseket már tett a partnervasút. Amennyiben a partnervasút az engedély birtokában lesz, és megfelel az előírásoknak – a magyar és a szerb vasút megegyezése szerint – a jelenlegi Röszke–Horgos fordulónál tovább is közlekedhetnek majd a szerelvények, azaz Szegedig vagy akár további magyar állomásig, ezáltal várhatóan a menetidő is csökkenthető lesz a jövőben – áll a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságának válaszában.

Vagyis a magyar illetékeseken a sor, hogy a szükséges engedélyeket megadják, amennyiben a vonatok megfelelnek az előírásoknak. Hogy erre  pontosan mikor kerülhet sor, nem tudni.

Legutóbb Hajdújáráson készült körkérdésünk ugyan a szemételhordásra vonatkozott, egy helyi nagymama azonban arra kért bennünket, valahogy hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ennyire rendszertelenül járnak a vonatok. Ő ugyanis a júliusi hőségben reggel hétkor megindult lányához Kecskemétre Hajdújárásról, de a tizenkét óra környékén készült körkérdésünkre még a buszállomáson állva válaszolt. Hétkor ugyanis megindult a Szegedre közlekedő vonatra, amelyről egyébként Horgoson, csomagostól mindenestől át kellett volna szállnia, de az egyszerűen nem indult. Késő délelőtt ismét megpróbálkozott, de akkor sem járt szerencsével, a menetrend szerinti járat nem indult el. Ezért a délben induló buszt várta, így estére már valószínűleg Kecskeméten lehetett a családjával.

Óriási gond ez, mondta, hiszen sokan vagy feladják, és nem mennek, vagy pedig egyszerűen, csendben megoldják másként, beletörődve, hogy nekünk már ez sem jár. Nincs ez így rendjén.

A témát holnapi számunkban folytatjuk.