2024. április 20., szombat

Megkezdődtek a légicsapások Szíria területén

Az Egyesült Államok és szövetségesei kedd hajnalban Szíria területén is megkezdték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai elleni légicsapásokat. „Meg tudom erősíteni, hogy az amerikai hadsereg és a partnerországok erői katonai vadászgépekkel, bombázókkal és Tomahawk cirkálórakétákkal hadműveletet hajtanak végre az IÁ terroristái ellen Szíriában” – közölte John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.

A haditengerészet egyik F–18-asa tér vissza a bevetésről a Perzsa-öbölben állomásozó George H. W. Bush anyahajóra (Fotó: Beta/AP)

A haditengerészet egyik F–18-asa tér vissza a bevetésről a Perzsa-öbölben állomásozó George H. W. Bush anyahajóra (Fotó: Beta/AP)

A Perzsa-öbölben és a Vörös-tengeren állomásozó hadihajókról indított Tomahawkokat mintegy húsz célpont ellen vetették be. A légicsapások megkezdéséről – Barack Obama elnök felhatalmazásával összhangban – előző nap döntött az amerikai légierő parancsnoksága.

A légicsapásokban arab partnerországok is segédkeznek; Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Bahrein vesz részt a hadműveletben, Katar pedig támogatást nyújt hozzá.

Damaszkusz idejekorán tájékoztatást kapott a Rakka városánál indított támadásról. John Kerry amerikai külügyminiszter levelét órákkal az akció megkezdése előtt iraki kollégájától vette át a szíriai külügyminiszter. Damaszkusz leszögezte: maga is folytatja a támadást az IÁ ellen, egyúttal hangsúlyozta: minden nemzetközi erőfeszítést támogat az IÁ elleni küzdelemben, de ragaszkodik a nemzeti szuverenitásának tiszteletben tartásához.

A kedden megkezdett légicsapások Szíria északi és keleti területein legalább 120 dzsihadistával végeztek, háromszázat pedig megsebesítettek – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A londoni székhelyű emigráns szervezet adatai szerint az áldozatok közül hetvenen az IÁ szunnita szervezethez, további ötvenen az Al-Kaida terrorcsoporthoz tartoztak. Az amerikai légierő megsebesítette az IÁ további háromszáz fegyveresét. Közülük száz súlyos sebesültet Irakba szállítottak. Az OSDH adatait hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

Az amerikai elnök szeptember 10-én jelentette be, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az IÁ elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért (és kapott) a kongresszustól.

Az Egyesült Államok légiereje eddig csak Irak területén támadta a dzsihadisták állásait, több mint 190 légicsapást hajtott végre az augusztus 8-án kezdődött hadjáratban. Amerikai katonai vezetők korábban azt mondták, hogy a 31 ezer fősre becsült szélsőséges szunnita szervezet kétharmada Szíria területén van.

A készülő szíriai légicsapások kérdését Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap megvitatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, és úgy vélekedik, hogy Damaszkusz beleegyezése nélkül nem szabad légi hadjáratot indítani. Az orosz külügyminisztérium szerint az ilyen akciók kizárólag a nemzetközi jog keretein belül valósíthatók meg. Ehhez pedig Szíria beleegyezésén túl az ENSZ BT jóváhagyása is szükséges. Az ENSZ-ben egyelőre nem reagáltak a légicsapásokra.