2024. április 19., péntek

Hagyományőrzés és értékteremtés

Kukoricafesztivál volt Tordán

Nagyszámú hazai és külföldi vendég részvételével, gazdag és változatos program mellett a hétvégén hatodszor szervezték meg a Kukoricafesztivált Tordán. A politikai élet jelentős képviselői mellett jelen voltak Tiszaalpár, Balástya, Újszentes, Aranyostorda, Kiskunfélegyháza, Topolya képviselői. Az időjárás kedvezett a hagyományápolóknak, akik az idén 17 csapattal jelentek meg.

Számos kísérőrendezvény is volt: bemutatták a legszebb kézimunkákat, főzőversenyt szerveztek, melyen többek között óriási bográcsban, négyszáz személy részére főztek, óriáspalacsintát sütöttek. Nemzetközi kispályás labdarúgótorna is volt.

A rendezvény megnyitóján a szervezők nevében az egybegyűlteket Szredojev Irén, az Orgonavirág Hagyományápoló Egyesület kézimunkacsoportjának elnöke köszöntötte. A rendezvény fontosságát Mitar Vučurević, Begaszentgyörgy polgármestere is hangsúlyozta.

Dobai János polgármester külön üdvözölte a Magyar Összefogás lista jelen levő jelöltjeit, arra buzdítva mindenkit, hogy aki feliratkozott a választói névjegyzékre, az járuljon az urnák elé. Mint mondta, amikor hat évvel ezelőtt beindult ez a rendezvény, akkor nem gondolták, hogy ilyen nagyszabású eseménnyé fog fejlődni, mint a hétvégi volt. Már nem csak a kukoricáról szól, hanem a szórakozásról, a sportról. Ugyanakkor már egy újabb jelentős tordai eseményre is invitálta a vendégeket: október 12-én a kultúrotthon előtt felavatják Szent István bronz mellszobrát.

A rendezvényt Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa nyitotta meg.

– Az elkövetkező időszakban az lesz a feladatunk, hogy ezeknek a kistérségi rendezvényeknek olyan láncolatát, olyan kínálatát tudjuk biztosítani, hogy külföldi vendégek is eljöjjenek ide. Mert nagyon fontos, ha megvarrják a terítőket, akkor azt el is lehessen adni, és el lehet. Úgy gondolom, hogy van bennünk kellő erő és kellő odafigyelés arra, hogy ezt a fajta nyitást a kultúra területén megvalósítsuk. Mert amikor bezárkózunk, vagy öncélúan magunknak szervezzük csak, akkor egy idő után nem marad más, csak a pályázati támogatások – nyilatkozta Lovas Ildikó.

A kukoricatörő versenyen a tamásfalvi csapat győzött, másodikak az újszentesiek lettek, a harmadik helyezett a magyarcsernyei női szervezet csapata lett. Különdíjat kapott a lukácsfalvi Fehér-tó HÁKE csapata.

A labdarúgótornát az újszentesiek nyerték meg, a bácsfeketehegyiek és a tordaiak előtt.