2024. április 24., szerda

Terrorcselekményekre szólít az IÁ

Az Iszlám Állam (IÁ) világszerte élő híveit arra buzdítja, hajtsanak végre véres terrorcselekményeket az országaikban élő hitetlenek ellen – derül ki a dzsihadista milícia hivatalos szóvivőjének hétfőn megjelent beszédéből. A különféle kegyetlenségek leírásával zsúfolt, közel háromnegyed órán át tartó szónoklatában Abu Mohamed el-Adnáni arra szólította fel az IÁ ellen formálódó nemzetközi összefogás országainak muzulmánjait, lefejezésekkel és merényletekkel tegyék pokollá az „ellenséges társadalmak életét”.

A Washington vezette katonai koalíció tagjai között Adnáni kiemelte a dzsihadisták elleni összehangolt fellépésről szóló nemzetközi konferenciának otthont adó „rosszindulatú és mocskos franciákat”, de nem feledkezett meg a hadjáratot támogató arab államok „hitehagyott” vezetőiről sem, akiket a „zsidók őrkutyáinak” nevezett.

A mondandóját Korán-idézetekkel és Mohamed próféta kinyilatkoztatásaival alátámasztó dzsihadista arra emlékezteti a modernkori „keresztes hadjárat” résztvevőit, hogy a mártírhalált diadalnak tekintő iszlamista harcosokat lehetetlen legyőzni, az ellenség csapásai csak megerősítik őket hitükben. „Bevesszük Rómátokat, letörjük keresztjeiteket, rabszolgává tesszük asszonyaitokat” – fenyegetőzik Adnáni, és hozzáteszi – ha nem mi, akkor gyermekeink és unokáink érik el célunkat, és rabszolgának adják el fiaitokat”.

Mivel Allah az IÁ pártfogója, a Nyugat által felsorakoztatott hadak a szónok szerint hiába vannak a legkorszerűbb fegyverekkel és katonai felszerelésekkel ellátva, a jóval kisebb haderejű „mudzsáhidok” (a szent háborúban résztvevők) – fogalmazott – eddig is győzedelmeskedtek az ellenség felett.

A CIA szerint körülbelül 30 ezres létszámú félkatonai szervezet Szíria egyharmadát és Irak több tartományát is uralja. Irak második legnagyobb városát, Moszult alig ezer fegyveres segítségével – és bizonyos helyi szunnita erők támogatásával – vették be, míg a nagy túlerőben lévő kormányerők katonái fejvesztve, egyenruháikat és fegyvereiket hátrahagyva menekültek el.

A zsákmányolt korszerű hadfelszerelés mellett jelentős pénzügyi források állnak a dzsihadisták rendelkezésére, ezek segítségével pedig figyelemre méltó arzenálra tettek szert. Az IÁ csak az iraki jegybank moszuli fiókjából félmilliárd dollárnyi készpénzre tett szert, jelentős pénzügyi támogatásokat kap főleg az Öböl-menti régióból, és számos olajmezőt ural, melyek tartalmát sikeresen értékesíti a feketepiacon.

Adnáni külön dícsérte az egyiptomi Sínai-félszigeten működő szervezeteket, amelyeket arra szólított fel, folytassák „áldott hadműveleteiket” a „bitorló fáraónak” nevezett államelnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi csapataival szemben. „Szórjátok tele az utakat aknákkal, támadjátok meg a laktanyáikat, rohanjátok le az otthonaikat, és vágjátok le a fejüket” – hallani a felvételen.

Kairóban legutóbb vasárnap hajtottak végre robbantásos merényletet a biztonsági erők tagjai ellen. Két rendőr és egy katona vesztette életét, heten pedig súlyosan megsebesültek. A külügyminisztérium bejáratánál történt támadás elkövetőjeként a főként Kairó térségében aktív Adzsnád Miszr (Egyiptom Katonái) nevű terrorcsoport jelentkezett.