2023. március 22., szerda

Újabb tibeti önégetés

Felgyújtotta magát egy 22 éves tibeti diák az északnyugat-kínai Kanszu tartomány tibetiek lakta prefektúrájában, a legutóbbi hasonló eset öt hónapja történt Szecsuan tartományban - jelentette a Szabad Ázsia Rádió (SZÁR) híre nyomán a South China Morning Post című hongkongi lap hétfői online kiadásában.

Lamo Tasi állítólag még a múlt szerdán követte el az öngyilkosságot Hocuo megye rendőrségi épülete előtt, és a helyszínen belehalt sérüléseibe. A SZÁR értesülése szerint holttestét csak másnap adták ki a szüleinek.

Megfigyelők szerint ezzel 132-re növekedett a 2009-ben kezdődött, majd Tibetben, illetve a tibetiek lakta területeken különböző gyakorisággal végrehajtott önégetések száma. Ezek túlnyomó része halálos kimenetelű volt.
Külföldi tibeti szervezetek, emigráns csoportok - csakúgy, mint a legutóbbi esetben - azt állítják, hogy az önégetések a kínai elnyomás és a vallásgyakorlás korlátozása elleni tiltakozások, illetve az 1959 óta Indiában önkéntes száműzetésben élő dalai láma hazatérését követelő akciók.

Pekingi és helyi tibeti vezetők ezzel szemben úgy vélik, hogy a Tibet függetlenségéért küzdő erők maguk áldozzák fel a többnyire ártatlan fiatal embereket önös céljaik, a tibeti kérdés nemzetközi szinten történő napirenden tartása érdekében.

Tavaly több olyan pert is rendeztek, melynek vádlottjai önégetésekre felbujtók, köztük szerzetesek voltak. Volt, akit felfüggesztett halálbüntetésre ítéltek, mások különböző időtartamra szóló börtönbüntetést kaptak. 

A kínai törvények szerint az önégetésre való felbujtókat szándékos emberölés elkövetésével gyanúsítják. Akik pedig az önégetők holttestével felvonuláson vesznek részt, az utcákon önégetéseket néznek végig ahelyett, hogy akadályozni próbálnák azt, ugyancsak bűncselekményben való részvétellel vádolhatók.