2024. április 25., csütörtök

Menekültáradat zúdult Törökországra

Menekültek óriási tömege zúdult a hétvégén Törökország déli térségébe. A hatalmas embertömeg a szomszédos Szíriából érkezett, amellyel Törökországnak kilencszáz kilométeres közös határa van. A menekültek többsége kurd, akik az Iszlám Állam (IÁ) terrorhadsereg előrenyomulása miatt kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat. Az észak-iraki kurd területekről is egyre többen keresnek menedéket Törökországban.

Menekültek érkeznek az egyik török határátkelőhelyre (Fotó: Beta/AP)

Kurd menekültek érkeznek az egyik török határátkelőhelyre (Fotó: Beta/AP)

Az IÁ a napokban falvak tucatjait foglalta el Észak-Szíriában, és ostrom alá vette a főként kurdok lakta Ayn al-Arab (másik nevén Kobane) határ menti várost. A lakosság kétségbeesve menekül Kobanéból. Rengetegen gyalogszerrel vágtak neki az útnak, és jutottak át a zöldhatáron, amelyen a török hatóságok a hét végén több ideiglenes átkelőhelyet nyitottak meg a népáradat előtt.

Kobanéba ugyanakkor több száz törökországi kurd harcos indult, hogy segítsék nemzettársaikat az IÁ szunnita szélsőséges szervezet elleni küzdelemben. A kurd fegyveresek szeretnék megtartani Kobanét, amely a fanatikus iszlamista terrorhadsereg kiemelt célpontja a térségben. Ha ugyanis az IÁ kerekedne felül, ezzel nagy sikert könyvelhetne el, mivel ellenőrzése alá vonhatná a szíriai–török határszakasz középső részét.

A szíriai kurdok egyik vezetője nemrég a nemzetközi közösségtől is segítséget kért. Eddig az Egyesült Államok és Franciaország harci gépei mértek légi csapásokat az IÁ állásaira, de nem Szíriában, hanem Irakban, ahol a terrorszervezet seregei (júniustól) ugyancsak nagy területeket vontak ellenőrzésük alá. Az elfoglalt szíriai és iraki vidékeken az IÁ a nyáron önhatalmúlag saját államot, kalifátust alapított.

A török kormány folyamatosan bírálja Bassár el-Aszad szíriai elnököt és rezsimjét. A 2011 óta dúló szíriai polgárháborúból menekülőket azonban eddig befogadta. (A harcok elől már csaknem 3 millió szíriai menekült külföldre, legalább 3,5 millió pedig az országon belül bolyong, nyugodt hely után kutatva).

A 78 millió lakosú Törökországban legalább 1,3 millió szíriai menekült van, számuk azonban a napokban több százezerrel bővülhet. Ennyien szeretnének ugyanis a szíriai oldalról átjutni a biztonságos török területre. A hét végén egyetlen nap alatt ez csaknem hetvenezer embernek sikerült.

Törökország korábban a nyitott kapuk politikáját hirdette a szíriai menekültek esetében, vagyis hogy a belháború sújtotta szomszédos országból mindenkit beenged. Az augusztus végén hivatalba lépett új török kormányfő, Ahmet Davutoğlu a minap ismét megerősítette: mindegyik menekülőt befogadják. Recep Tayyip Erdoğan államfő a múlt héten viszont arról beszélt, hogy a közös határon kialakítandó ütközőövezet létesítését vizsgálják.