2024. április 25., csütörtök

Letette esküjét az új lengyel kormány

Hétfőn letette hivatalos esküjét az új lengyel kormány Bronisław Komorowski elnök előtt. Ewa Kopacz kinevezett miniszterelnök, a lengyel parlament eddigi elnöke, azután állította össze az új kormányt, hogy elődjét, Donald Tuskot az Európai Tanács elnökévé választották, s ezért távozott posztjáról. Az átalakított kormányban változatlanul a jobbközép Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) alkotta koalíció politikusai foglalnak helyet, a 18 fős új kabinetben öt új miniszter lesz. Kopacz október 1-jén mondja el programbeszédét a parlament rendkívüli ülésén, akkor tartják a kabinetjéről szóló bizalmi szavazást is.

A külügyi és a nemzetvédelmi tárca élére – Komorowski által támogatott jelöltek kerültek. Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter az új kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot is kapott. A kormányátalakítás „legnagyobb meglepetésének” Grzegorz Schetyna külügyminiszterré történt kinevezését tartják. A szejm külügyi bizottságának eddigi vezetője, aki Radosław Sikorskit váltja a külügyi tárca élén, a kommentárok szerint az utóbbi években háttérbe szorult, PO-n belüli ellenzék képviselője. Sikorskit Kopacz eddigi tisztségébe, a szejm házelnöki posztjára jelölik.

A külügyi és belügyi tárca élén történt változásokat hírmagyarázók a júniusban kirobbant lehallgatási botránnyal is kapcsolatba hozzák. A botrányt kiváltó beszélgetések szereplői között Sikorski mellett ott volt Bartłomiej Sienkiewicz eddigi belügyminiszter is, leváltásukat a sajtó szerint mindenekelőtt Komorowski követelte.