2024. március 29., péntek

Bányameddő szennyezi a Drinát

A hidegfronttal érkező csapadék nem okozott a múlt hetihez hasonló természeti csapást – Környezetvédelmi katasztrófa küszöbén van Mačva körzet

Hétfőre virradóra északnyugat felől markáns hidegfront érkezett. A megnövekvő felhőzetből többfelé alakult eső, zápor, zivatar, néhol viharossá fokozódott a szél. Az előrejelzések szerint kedden is felhőátvonulásokra számíthatunk, eleinte több, később kevesebb felhővel, hosszabb-rövidebb napsütéssel, elszórtan futó záporral.

A csapadékos idő régiószerte újból gondokat okozott, kiváltképp a horvátországi Eszék-Baranya megyében, ahol árvizek veszélyeztetik a lakosságot. Az ország szóban forgó részébe további 120 katonát vezényeltek, hogy megakadályozzák a Karašica folyó kiömlését. A terülten 351 katona dolgozik, és a már meglévő 15 ezer homokzsákkal megerősített árvízvédelmi töltést további 3 ezer homokzsákkal erősítik meg. A hétvégi esőzések Szlovéniában is nehézségeket okoztak, legfőképp a Muravidéken, ahol egy hete ezelőtt is kritikus volt a helyzet. A helyi sajtó beszámolója szerint újra víz tört be több épület pincéjébe, de szerencsére földcsuszamlás nem történt.

Szerbiában sárga riasztást adtak ki, valamint egyes folyókon rendes árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A zöld figyelmeztetés után következik a sárga, majd a narancssárga és a piros. A figyelmeztetések szerint helyenként akár 30 milliméternyi csapadék eshet 12 óra alatt, a Kolubara, a Ljig, az Ub és a Tamnava folyó vízszintje pedig mérsékelt emelkedésben van.

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője szerint az említett áradások nem jelentenek közvetlen veszélyt.

– Ettől függetlenül éberen figyeljük a helyzet alakulását. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet nem adott ki figyelmeztetést, és a vízügyi közvállalatok sem tettek így, de mivel a múltban hasonló eseteket párszor már megjártunk, inkább további egy hétig készenlétben maradunk. A nagy folyók esetében nem kell kiöntéstől tartanunk, elképzelhető azonban, hogy a záporpatakok újból gondot okoznak – mondta Marić.

Beszámolója szerint Kelet-Szerbiában a mentőalakulatok folyamatosan dolgoznak a múlt heti természeti katasztrófa szanálásán. Mint megjegyezte, a jelenlegi csapadék feltehetőleg nem okoz újabb gondokat, a mentési munkálatokat viszont lelassítja.

– Ebben a csapadékos időszakban nem hagyatkozhatunk csak az előrejelzésekre, ezért csapataink Szerbia-szerte felkészültségben maradnak. A múlt héten Kladovo területére 20 liternyi esőt jósoltak, helyette pedig 200 liternyi zúdult a területre – hangsúlyozta Marić.

Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) vízügyi szakembere is megerősítette, hogy a bejelentett csapadékos idő ellenére a nagyobb folyók nem lépnek ki medrükből. Az intézet adatai szerint a Száva vízszintje stagnál, a Duna pedig lassan apad.

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint nem kell újabb természeti csapástól tartanunk, a Loznica település önkormányzata egy környezetvédelmi katasztrófától tart, az elmúlt időszak csapadékos időjárása ugyanis kimosta a Stolica antimonbányából a bányameddőt, így az a Korenita patakból a Jadar folyóba, onnan pedig a Drínába ömlött. A településen az előállt helyzet miatt rendkívüli ülést tartottak hétfőn.

– Négy vízminőség-ellenőrzési helyen követjük a bányameddő irányát. Az első pont ott van, ahol a bányameddő belefolyik a Korenita patakba, a második Korenita Jadar folyóba vezető torkolata, a harmadik Bradić településnél a Jadar folyón, negyedik pedig a Jadar Drinába folyó torkolatánál. Az összes ellenőrzőponton kétségbeejtő eredményeket kaptunk. A víz vas-, ólom-, réz-, higany-, cink-, antimon-, arzén-, mangántartalma jóval meghaladja a határértékeket. A víz annyi nehézfémet tartalmaz, hogy a környéken környezetvédelmi katasztrófát kell kihirdetni – számolt be Janko Aleksić, a képviselő-testület tagja.

A bányameddő a bányászat céltermékét, hasznosítható ásványt már nem, vagy kitermelhető mennyiségben már nem tartalmazó mellékterméke, vagy hulladéka (bányászati hulladék). A célterméktől száraz vagy vizes úton elválasztott bányameddőt a kitermelés vagy feldolgozás közvetlen környékén felhalmozva, meddőhányón tárolják.

Az ülésre meghívták az illetékes minisztériumok tárcavezetőit, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetőjét, a helyi környezetvédelmi, a környékbeli községek, valamint a horgász- és vadászegyesületek képviselőit. Az ülésen határozatot hoztak, amely szerint azt követelik a szerb kormánytól, hogy azonnal tegyen lépéseket a környezetvédelmi katasztrófa megakadályozása érdekében. Hozzáteszik, amennyiben ez nem történik meg, a mielőbbi megoldás érdekében Mačva körzet, vagyis Loznica, Krupanj, Bogatić és Šabac polgármesterei Aleksandar Vučič kormányfőtől sürgős meghallgatást követelnek majd.