2024. április 19., péntek

Sérült a gát Šabacnál

Négy hónapja várnak arra, hogy megerősítsék az öt kilométer hosszú töltést

Az Országos Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint hétfőn Szerbia több városában 20-40 milliméternyi csapadékra lehet számítani, azaz kétszer annyira, mint vasárnap. A hőmérséklet is visszaesik, erős északnyugati szél várható, jelentősen megvastagszik a felhőzet, és több helyen zápor, zivatar alakul ki. Ezt követően valamennyire csendesebb napok következnek, csütörtöktől ismét naposabb időre számíthatunk, kivéve a pénteki napot, amikor helyenként rövid ideig eshet az eső.

Bár pillanatnyilag a Száva folyó vízszintje Šabacnál nem jelent veszélyt a városra és a szántóföldekre nézve, de ha a folyó ismét eléri a májusban mért vízszintet, Šabac újra veszélybe kerülhet. Márpedig négy hónappal az áradások után sem erősítették meg a Drenovactól Čevrntijáig kialakított 5,2 kilométer hosszú töltést. A töltés instabil, és bármikor beszakadhat, ezért a város az államhoz fordult a kéréssel, hogy oldják meg a problémát.

Dragan Topalović, a Száva Vízgazdasági Vállalat igazgatója szerint a töltést meg kellene erősíteni, hogy ha a folyó szintje ismét megemelkedik, védekezni tudjanak a víz ellen. Mint elmondta, a kormány elkülönítette azt az összeget, ami a töltés felújításához szükséges, és a munkálatoknak el kellene kezdődniük.

Mivel a Šabacnál lévő gát megsérült, és négy hónap után sem hozták helyre, Nebojša Zelenović, a város polgármestere az illetékes állami szervekhez fordult a kéréssel, hogy mindegyik töltést hozzák rendbe, mellyel egyben szavatolnák a polgárok biztonságát is.

– Immár második alkalommal fordultam levélben a miniszterelnökhöz, a mezőgazdasági miniszterhez és a Szerbia vizei közvállalat igazgatójához, hogy minél hamarabb kezdjék meg a munkálatokat. Úgy vélem, Šabac veszélyben van, és nagyon aggódom a magas vízszint miatt. Attól félek, hogy ha ilyen magas vízszinttel várjuk be a tavaszt – márpedig egész évben most kellene, hogy a legalacsonyabb legyen a folyó szintje –, akkor nagy problémái lesznek a városnak.

A májusi árvíz elleni védekezésre csak a homokzsákok emlékeztetnek, egyben figyelmeztetnek is, hogy a megsérült gát 120 ezer embernek jelent fenyegetést. A felmérések szerint a töltés kiépítése ezen a szakaszon 250 millió dinárba kerülne, ugyanakkor a májusi árvíz utáni károk Šabacnál mintegy 1,2 milliárd dinárra rúgnak.