2024. március 28., csütörtök

(Újra) biztonságos az iskola folyosója

Tavaly a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában járt a munkahelyi biztonságot felügyelő ellenőr, és megállapította, hogy az épületben nem biztonságosak a lépcsők, a folyosók padlózata és korlátja. Közölte, ha egy bizonyos határidőn belül nem javulnak az állapotok, akkor kénytelen lesz betiltani az iskola folyosójának és a lépcsőjének a használatát, ami gyakorlatilag a tanítás leállítását jelentette volna. A 110. éves iskolában persze már előtte is tudtak a problémáról, de az anyagiak hiányában nem végezhették el a legszükségesebb karbantartási munkálatokat sem. A város legpatinásabb múltú iskolájának egyébként évtizedek óta tornaterme sincsen.

Már nem csúszik (Fotó: Kecskés István)

Már nem csúszik (Fotó: Kecskés István)

A figyelmeztetés után az egyetlen nagybecskereki általános iskola, amelyben magyar tannyelven is folyik tanítás, egyedi kérelemmel Répás Zsuzsannához Magyarország (akkori) nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárához fordult segítségét. Előtte pedig Aleksandar Rackov nagybecskereki építészmérnök elkészítette az iskolaépület legszükségesebb munkálatainak a tervét.

– Az anyaországtól jóváhagyott támogatásnak köszönhetően zökkenőmentesen elkezdődhetett a tanítás. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által átutalt nem egész hatmillió forintos támogatásból augusztus folyamán nem sikerült ugyan elvégezni minden szükséges munkát (az építészmérnök szerint az épület tetőzetét is le kellene cserélni, és szükségesnek látta a mosdók felújítását is), de a legfontosabb problémát mégis megoldottuk. A folyosók padlózata az új burkolatnak köszönhetően immár biztonságos mind a földszinten, mind az emeleten, akár csak a lépcsőkorlátok. A folyosó falait, az ajtókat és a fűtőtesteket is átfestették, felújítottuk a bejárati lépcsőt is. Ezenkívül új, oldalvilágítást kapott a bejárat, valamint a földszinti és az emeleti előcsarnok. A legnagyobb kihívás a lépcső volt, amelyet különleges anyaggal tettek csúszásmentessé. Tekintettel arra, hogy államilag védett épületről van szó, a munkálatokat a Műemlékvédő Intézet szakemberei felügyelték, hallottuk Mezei - Belovai Irén matematikatanártól és igazgatóhelyettestől.

Tekintettel arra, hogy gyakorlatilag a tanévkezdés előtti napon fejeződtek be a munkálatokat, így az avatóünnepséget októberre halasztották.

A mai iskolaépületben 110 évvel ezelőtt szólalt meg először az iskolacsengő. Alapítója Messinger Karolin (1868–1942) volt, akinek tiszteletére nemrég emléktáblát helyeztek az iskola bejárati folyosóján. Az Osztrák–Magyar Monarchia idejében alapította Messinger Karolin Leánynevelő Intézetét, a SZHSZ Királyság idején is folytatta a munkáját, egészen 1941-ig. A II. világháborút követően a magyar gimnáziumnak adott otthont az épület, majd 1956-tól a Sonja Marinković Általános Iskola működik itt.