2024. április 24., szerda

Könyvtár, amely megfelel a XXI. század elvárásainak

Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője a Szabadkai Városi Könyvtár fejlesztési terveiről tájékozódott

– A Szabadkai Városi Könyvtár a vajdasági magyarság egyik legfontosabb, legjelentősebb közintézménye. Feladatunknak tekintjük körbejárni azokat az intézményeket, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségűvé nyilvánított, és amelyekben közgyűjtemény található, hogy megnézzük, hogyan lehet ezeket úgy megújítani, hogy a 21. század minden elvárásának eleget tegyenek – nyilatkozta Hajnal Jenő magiszter, a Magyar Összefogás listavezetője pénteken a Szabadkai Városi Könyvtárban, ahova Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatala vezetőjének társaságában látogatott el. A Dragan Rokvić igazgatóval folytatott megbeszélés során szóba került, hogy a hangulatos, átriumszerű udvarban szeretnének egy új multimediális, többfunkciós helyszínt kialakítani, ahova áthelyeznék a gyerek- és a tudományos osztály tevékenységének egy részét. Azon a részen, ahol az emeleti olvasóterem és más reprezentatív termek találhatók, jó lenne egy olyan korszerű, interaktív kiállítási teret kialakítani, ahol az intézmény jelenleg raktárban található értékei, kincsei – könyvek, dokumentumok – bemutatásra kerülhetnének.

– Amikor előre nézünk, hátra is kell tekintenünk, hisz nem akármilyen épületről van szó. Tehát, aki Szabadkára érkezik, láthatná, milyen múlt, milyen szellemi örökség, hagyaték áll mögöttünk – hangsúlyozta Hajnal Jenő. – A szellemi építkezés legfontosabb feladatunk, és lényeges, hogy a mai fiataloknak tudásszerzéshez milyen feltételeket tudunk biztosítani. A Szabadkai Városi Könyvtárban a legjelentősebb folyóiratok digitalizálása hamarosan befejeződik, ezenkívül egy olyan korszerű olvasótermet kell berendezni, ahol elsősorban a fiatalok – a középiskolások, egyetemisták – és minden más érdeklődő közvetlenül hozzájut az őt érdeklő információkhoz. A 21. században a könyvtár elsősorban információforrás kell hogy legyen: számítógépekkel, interaktív kapcsolattal, berendezésekkel, hálózat nélküli elérhetőséggel, a világ bármely pontján megjelenő folyóiratához való hozzáféréssel kell rendelkeznie. Egy olyan kompetencia-központ kialakítását tudnánk elkezdeni itt Szabadkán, amely aztán tovább folytatódna a többi magyar közintézményben. Ha arról beszélünk, hogy meg akarjuk ezt a közösséget újítani, és ennek a közösségnek a középpontjába a fiatalokat, a fiatal értelmiségieket szeretnénk helyezni, akkor fontos szerepet játszik ebben Szabadka, ahol számos jelentős intézményünk található, és lényeges szerepet játszik a Szabadkai Városi Könyvtár is – mondta a Magyar Összefogás listavezetője.

Ahhoz, hogy a könyvtár tervei megvalósuljanak, elsősorban a város tud segítséget nyújtani, de mint Hajnal Jenő hangsúlyozta, az MNT tenni tud azért, hogy nemzeti jelentőségű projektumként olyan támogatások érkezzenek ide, amelyek ezt a folyamatot el tudják indítani.