2024. április 20., szombat

Ki nem akar tárgyalni?

Az igazságügyi minisztérium felelőtlennek nevezi az ügyvédeket, az ügyvédi kamara szerint pedig csak a minisztert terheli felelősség a sztrájkjuk miatt

Amíg az igazságügyi minisztérium azt állítja, hogy az ügyvédi kamara nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni és megoldást találni a felmerült problémákra, inkább veszélybe sodorja az igazságszolgáltatást az országban, a Szerbiai Ügyvédi Kamara visszautasítja ezeket az állításokat. Közleményükben kiemelik, hogy olyan emberekkel akarják őket tárgyalásra kényszeríteni, akiknek a minisztériumban semmilyen felhatalmazásuk nincs.

– Azzal, hogy az ügyvédek nem hajlandóak felhagyni a munkabeszüntetéssel, és visszautasítják a tárgyalásokat az igazságügyi minisztériummal, veszélybe sodorják Szerbia polgárait, illetve vagyonukat – emelte ki az igazságügyi minisztérium közleményében, reagálva az ügyvédek munkabeszüntetésére. A közleményben rámutatnak, hogy a kedden (szeptember 16-án), az ügyvédek munkabeszüntetése előtt az ügyvédek képviselői találkoztak a minisztérium képviselőivel, akik megoldást kerestek az átalányadó körül felmerült kérdésre.

– Bár a tárgyalás folytatását szeptember 19-ére beszéltük meg, az ügyvédek képviselői visszaléptek ettől a dátumtól, és közölték, hogy hétfőn, szeptember 22-én kívánnak tárgyalóasztalhoz ülni, amikor egy időben tart majd az átalányadóval foglalkozó munkacsoport ülése is. Ez azt bizonyítja, hogy az ügyvédek nem kívánnak felhagyni a tüntetéssel. Nyilvánvaló, az alapvető gond az, hogy az ügyvédi kamarát felelőtlen és komolytalan személyek vezetik – fogalmaz a minisztérium közleménye.

A Szerbiai Ügyvédi Kamara visszautasítja a minisztérium közleményében megfogalmazottakat, és keményen visszautasítja a minisztérium állításait. A kamara közleményében kiemeli: „2014. 09. 17-én az igazságügyi minisztériumban megtartott, a közjegyzőkről szóló, valamint a hozzá kapcsolódó törvényekről folytatott tárgyalásokra is, valamint az ügyvédekre kiszabott átalányadóval foglalkozó munkacsoport ülésére is, amelyre 2014. 09. 15-én került sor, az igazságügyi minisztérium és a pénzügyminisztérium is olyan képviselőket küldött, akik nem rendelkeztek pontos tárgyalási felhatalmazással. Ezzel azt akarták bizonyítani, hogy csinálnak valamit, és ultimátumot szabtak, hogy az ügyvédek azonnal lépjenek vissza a munkabeszüntetéstől, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások. Ezek után pedig közleményben hamisan azt állítják, hogy az ügyvédek nem hajlandóak tárgyalni.”

Az ügyvédi kamara visszautasítja az ügyvédi hivatás politikai síkra terelését. Mint kiemelik: „Az ügyvédi képviselet felteszi a kérdést, hol van az igazságügyi miniszter és a pénzügyminiszter, amikor egyedül ők hivatottak arra, hogy az ügyvédek követelései kapcsán állást foglaljanak. Nyilvánvaló, hogy az igazságügyi miniszter minden közleményének középpontjában saját pozíciójának megőrzése áll, a felelősséget pedig átruházza másra, még akkor is, ha mindenki tudja, hogy az ügyvédek tüntetéséért a legnagyobb felelősség az igazságügyi minisztert terheli.”