2024. március 29., péntek

Kurd menekültek a török határnál

Csaknem ezer szíriai kurd falusi lakos gyűlt össze pénteken a török határnál, menekülve az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elől, amely számos falut a hatalmába kerített a térségben. A török tévék legfrissebb jelentése szerint a török hatóságok a feszült helyzet nyomására elkezdték beengedni az országba a menekülteket.

Az IÁ az utóbbi hetekben 21 falut kerített a hatalmába a török határ mentén fekvő Ain-el-Arab szíriai város környékén. Maga Ain-el-Arab (kurdul Kobane) még az úgynevezett kurd népi egységek ellenőrzése alatt áll.
A zömmel nőkből és gyerekekből álló tömeg a határtól 20 kilométerre lévő Dikmetas török faluval szemben gyűlt össze a szíriai oldalon.

Egy szemtanú a Reutersnak nyilatkozva elmondta, hogy csütörtökön napközben még mintegy 3000-en voltak a kurdok a határnál, de mivel a török hatóságok akkor még nem engedték be őket, a hideg éjszaka miatt sokan - legalább éjszakára - visszatértek falujukba. Péntek reggel török területen mintegy száz ember tüntetett amiatt, hogy a hatóságok nem engedik be az országba a menekülteket. A biztonsági erők könnygáz bevetésével oszlatták szét a kisebb tömeget.
Ahmet Davutoglu török miniszterelnök utasította a határ menti tartományok kormányzóit, hogy sokszorozzák meg a határ szíriai oldalán várakozó menekültek segélyezését. A kormányfő hozzátette, hogy Ankara elsősorban Szírián belül akar segíteni a lakosoknak.