2024. április 25., csütörtök

Az MPSZ nem indul a választáson

Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke megkérdőjelezte az MNT létjogosultságát

A Magyar Polgári Szövetség nem indul a küszöbönálló nemzetitanács-választáson – nyilatkozta Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke, aki a szövetség távolmaradása okaként számos kifogást, kritikát és bírálatot mondott az MNT eddigi munkájáról, kétségbe vonva küldetésének létjogosultságát:

– Az előző MNT-választáson részt vettünk, egy képviselőnk be is jutott, tehát képesek vagyunk eredményesen szerepelni, de nem kívánunk részt venni a jogköreiben jelentősen megnyirbált MNT munkájában. A nehezebben járható utat választottuk, amikor meg kell magyarázni, hogy mért maradunk távol. A VMSZ koalícióra lépett egy hatalmon lévő ultranacionalista párttal, amely nem is olyan régen még el akarta üldözni a vajdasági magyarságot, polgárháborút szított, amely több százezer áldozatot követelt, és menekülthullámot zúdított főleg Vajdaságra.

Az MNT ma már arra sem képes, hogy képviseljen bennünket, magyarokat. Az MNT elnöke nem képviselheti a vajdasági magyarságot. Egyértelmű, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvénynek semmi köze a nemzetiségi autonómiához, mint azt egyes politikusaink előszeretettel hangoztatják itthon és külföldön egyaránt. Az igazi veszélyt abban látom, hogy a nemzeti tanácsot összekeverik a nemzeti autonómiával. Ma az autonómia kerékkötője éppen a nemzeti tanácsokról szóló törvény. Az Európai Unióban is azt szajkózzák, hogy nekünk most a legjobb, de mitől jobb nekünk, mint például a székelyeknek Erdélyben. Az összes elszakított magyarlakta területen óriási gond, hogy hallani sem akarnak az autonómia megadásáról semmilyen szinten.

Az MNT és azon belül a VMSZ kezébe került a vajdasági magyarság kulturális vagyona, intézményrendszere. A vajdasági magyar sajtót cenzúrázzák, a kommunista időkben sem volt ilyen méretű médiacenzúra. A VMSZ diktál és visszaél a hatalmával, terrorizálja a magyarságot. Az MNT több kárt okoz, mint hasznot, ezért nem indul a MPSZ a nemzetitanács-választásokon.

Az MNT tárt karokkal üdvözölte az úgynevezett magyar–szerb megbékélést, nem lehet magyar–szerb megbékélés az MNT jogköreinek a korlátozásával.

Az MPSZ álláspontja, hogy nem kell részt venni a választásokon, azt javasoljuk a vajdasági magyarságnak, ne vegyenek részt ebben a színjátékban, ne menjenek el szavazni, vagy ha már olyan helyzetben vannak, hogy kénytelenek voksolni a munkahelyük megőrzése vagy más okokból, akkor érvénytelen szavazatot adjanak le. Nemzeti tanács lesz így is, úgy is, a szavazástól való távolmaradás azonban jelzés lehetne a politikum felé, hogy nem fogadjuk el a teljesen kilúgozott, semmire sem való nemzeti tanácsokról szóló törvényt – foglalta össze Rácz Szabó az MPSZ álláspontját.