2024. március 29., péntek

Nem csökkentik a 25 ezer dinárnál kisebb nyugdíjakat és béreket


- A legalacsonyabb nyugdíjakat és béreket nem fogjuk csökkenteni - jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő csütörtök este a Szerbiai RTV Oko című műsorában, ahol nyilvánosságra hozta a szerb kormány megszorító intézkedéseit.

- Amennyiben ezek a megszorítások sikerrel járnak, amiben én hiszek, akkor 2016-ra erős gazdasággal rendelkező normális ország lesz Szerbia - mondta a kormányfő.

Vučić szerint az előttünk álló reformok nehezek és komolyak lesznek, de hozzátette, a szegény embereket megvédi az állam. Bejelentése szerint a 25 ezer dinárnál kisebb összegű nyugdíjakat és béreket nem fogják csökkenteni, viszont az ennél az összegnél nagyobb béreket 10 vagy 10,5 százalékkal csökkentik majd. A kormányfő elmondta, sokkal nagyobb számú nyugdíjast védenek a reformokkal, mint dolgozót. Bejelentése szerint a nyugdíjasok 60,2 százalékának nem csökkentik a havi járandóságát.

Véleménye szerint a reformok által 2016-ban Szerbia gazdasági növekedése megduplázza majd a nemzetközi pénzintézetek által előrejelzett évi 1,3-1,5 százalékot.