2024. április 24., szerda

Autóút vagy gyorsút?

Zorana Mihajlović kormányalelnök, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a napokban Nagybecskereken infrastrukturális és gazdasági témákról tárgyalt Čedomir Janjić polgármesterrel. Többek között szó volt a Nagybecskerek és Belgrád közötti úgynevezett gyorsút építéséről, amelynek, a miniszter asszony szavai szerint, hamarosan elkészül a tervdokumentációja, melynek kivitelezésére valószínűleg koncessziós pályázatot hirdetnek. A miniszter asszony szerint ennek keretében keresik majd a megoldást a nagybecskereki kerülőút építésének a folytatására is.

Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint ugyanakkor Kína és a Közép- és Kelet-Európai országok közötti együttműködés keretében lehetőség nyílik a Belgrád–Temesvár közötti autóút építésére. A kérdés csak az, hogy az útvonala Nagybecskereken keresztül vagy pedig Versec irányában haladna. A Tanjug által közölt nyilatkozatot meglepetéssel fogadták a dél-bánáti községekben. Egy évvel ezelőtt ugyanis közölték, hogy Szerbia és Románia hozzáfogott a Belgrád–Pancsova–Versec–Temesvár 11-es korridor tervdokumentációjának az elkészítéséhez. A régió nyolc községében már abban reménykednek, hogy 2016-ban hozzáfognak a konkrét megvalósításához. Pancsova városépítési tervébe bekerült a leendő autóút vonala, Versecen pedig elkészült a kerülőút.

Több miniszter és magas rangú tisztségviselő szintén támogatta ezt az elképzelést. Állítólag a Romániában ténykedő olasz beruházók is támogatják azt, hogy Versec érintésével épüljön a Belgrád–Temesvár-autóút.

A fentiek tükrében a nagybecskerekiek mondhatnánk kellemes meglepetésben részesültek. Hiszen a legnagyobb bánáti város irányába egyszerre több út építése is szóba került. Ráadásul hamarosan a közeli Módosnál megnyílik a határátkelő, amivel az Újvidék és Temesvár közötti út 50 km-rel lerövidül. Már csak az a kérdés, hogy mekkora gyorsasággal valósul majd meg a tervek valamelyike. Első lépésként sok nagybecskereki nyilván azzal is megelégedne, ha végre befejeznék a város kerülőútját, melynek építése 1991-ben kezdődött. Hogy ne dübörögjenek már a tehergépkocsik a város központjában.