2024. március 28., csütörtök

Széneladási tilalom a tél küszöbén

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) megtiltotta a Kolubara bányának és Kostolac hőerőműnek, hogy szenet adjon el az iparnak és a polgároknak, ellenkező esetben fegyelmi eljárást helyezett kilátásba. Aleksandar Obradović, az EPS igazgatója szeptember 4-én levelet küldött a Kolubara és a Kostolac igazgatóinak, azt javasolta, hogy szüntessék be az ipar és a háztartások számára a széneladást. A Blic napilap kérdésére, hogy miért döntöttek így, a következő választ kapták az EPS-ből: „A májusi áradások miatt szavatolni kell a széntartalékokat, mivel azokkal fűtik a hőerőműveket és így nyerik a villanyáramot. Télen a fűtési idényben szükség lesz az áramra, ezért a Kolubarának és a Kostolacnak azt javasoltuk, hogy állítsa le a szénszállítást a kis- és nagykereskedőknek.”

A döntés negatív következményeit már érezni, a fatelepeken eltűnt a szerbiai szén, amely olcsóbb, mint a külföldi, igaz – természetesen fajtától függően –, rosszabb a minősége. A széneladási tilalom azt jelenheti, hogy sem a szakszervezetek, sem a nyugdíjas- és rokkantegyesületek nem fognak kapni a kolubarai és kostolaci szénből, annak ellenére sem, hogy július 29-én szerződést kötöttek a bányával a szén leszállításáról, márpedig a lakosság körében ezek a legkeresettebb szénfajták. Mondani sem kell, hogy a megrendelők a szakszervezeteknek, a nyugdíjas- és rokkantegyesületeknek már hosszú ideje fizetik a törlesztőrészleteket a fűtőanyag után.

Szenet, akárcsak a májusi áradásokat követő hónapban, külföldről is, Boszniából vagy Koszovóról is beszerezhetnek a fatelepek. Ennek az ára azonban minden bizonnyal magasabb lesz a kostolaci és a kolubarai szén áránál.