2024. április 23., kedd

Belgrádban az emírségek trónörököse

A legmagasabb katonai és államfői tiszteletadással fogadta csütörtökön késő délután Aleksandar Vučić szerb kormányfő Mohammed bin Zájed Ál Nahján sejket, az Egyesült Arab Emírségek (EAE) trónörökösét. Az emírségek trónörököse a kormányfő mellett tárgyalt még Tomislav Nikolić szerb államfővel is.

A tárgyalás után a szerb kormányfő az újságíróknak elmondta, elsősorban az Air Serbiáról és Belgrád víziváros projektumról, valamint mezőgazdasági kérdésekről beszélgetett a sejkkel. Aleksandar Vučić szerint három hónap múlva kiderülhet, hogy a légitársaság nyereségesen üzletelt-e, és ha igen, akkor az óriási siker lenne, hiszen másfél éve a szerbiai légitársaság a legrosszabb volt a régióban. A Belgrád vízivárossal kapcsolatban kiemelte, a sejk ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja a megépítését. Hozzátette, a sejk megjegyezte, hogy az EAE-nek egészségügyi dolgozókra van szüksége.

– Nővérekre és egészségügyi technikusokra van szükségük. Meg kell néznünk mennyi munkanélküli nővér van, és milyen államközi egyezményt köthetünk – mondta Vučić, majd megjegyezte, erről a kérdésről még tárgyalni fognak.

Mint ismeretes, az emírségek több területen is érdekelt Szerbiában, így többek között az IT ipar, a mezőgazdaság, a fegyverfejlesztés, az építészet, a repülőgépalkatrész-gyártás, a folyami hajózás, valamint az Air Serbia megalapításával a légi forgalom területén is.