2024. április 24., szerda

Lebénult az igazságügy

Az ügyvédek a végsőkig kitartanak, a munkabeszüntetéssel akkor hagynak fel, ha az állam figyelembe veszi a követeléseiket

Az ügyvédek szerdától munkabeszüntetéssel emelik hangjukat az elmúlt időszakban meghozott törvények, előírások és határozatok ellen, amivel a Szerbiai Ügyvédi Kamara képviselői szerint tovább mélyíti az állam a szerbiai igazságügy így is rossz helyzetét. Mint arra Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke rámutatott, az ügyvédi társadalom megalázva és becsapva érzi magát. Olyan feladatköröket vont meg az ügyvédektől az állam, amiket ők végeztek már „ezer éve”, ugyanakkor törvény- és alkotmányellenes körülmények között ruházta fel azokkal a közjegyzőket. Véleménye szerint a 94 kinevezett közjegyző nem tud majd megbirkózni azzal a feladatkörrel, amit eddig 8,5 ezer ügyvéd végzett. A szervezet szerdai sajtótájékoztatóján, ahol jelen volt mind a nyolc ügyvédi kamara képviselője, rámutattak, jelen pillanatban amellett, hogy a közjegyzőkről és az ügyvédi hivatást szabályzó törvény ellentmondásban áll egymással, az állam bizonyos esetekben kivette a bíróságok kezéből is a döntés jogát, így például a peres ügyek többségében nem a bíróság fog ezek után eljárni, hanem a közjegyző.

– Az ügyvédi társadalom tisztában van mindazokkal a következményekkel, amelyeket a munkabeszüntetéssel okozunk, de ha most nem lépünk, jelentősen nagyobb kárral szembesülnének a polgárok az igazságügyben – emelte ki Dragoljub Đorđević.

Slobodan Šoškić, a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnöke ugyanakkor elmondta, az ügyvédek a munkabeszüntetésben összetartanak, és tisztában vannak azzal, hogy ezzel megbénították az ország igazságügyét, de fel szeretnék hívni az igazságügyi miniszter és a közvélemény figyelmét arra, hogy a közjegyzőkről szóló törvénnyel, az ingatlanértékesítési törvénnyel, valamint a peren kívüli eljárásokról szóló törvénnyel nemcsak az ügyvédeket hozta kellemetlen helyzetbe, hiszen feladatköröket vont meg tőlük, hanem a polgároknak is további fejtörést fognak okozni. Ugyanakkor ezek az előírások ellentmondanak más érvényben levő törvényeknek, így az ügyvédi hivatást szabályzó törvény előírásainak. Mindemellett pedig még az átalányadó megemelésével tovább terheli az ügyvédeket.

Megtudtuk, az ügyvédek számítanak arra, hogy a pénzügyminiszter és az igazságügyi miniszter is figyelembe veszi a panaszukat és módosítanak a kérdéses törvényelőírásokon, illetve az átalányadót is csökkentik, ami nem csak az ügyvédeket érinti, hanem sokmás vállalkozót is. Addig viszont nem folytatják a munkát.