2024. április 25., csütörtök

Pert nyert a zombori vkt leváltott elnöke

A zombori városi képviselő-testület április derekán távollétében leváltotta Siniša Lazićot, a testület elnökét, és ezzel új hatalmi többség alakult a testületben, a demokraták kiszorultak, korábbi koalíciós partnereik pedig átálltak a haladókhoz. Ezt követően számos személycsere történt mind a városi tanácsban, mind a közigazgatásban, mind a város által alapított közvállalatok élén.

A demokrata képviselők nyomban tiltakoztak, szerintük jogszerűtlen volt a „hatalomátvétel”, Siniša Lazić pedig a Közigazgatási Bírósághoz fordult. Az eset után két hónappal az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium ajánlással fordult a zombori önkormányzathoz, ebben jogszerűtlennek minősítette a testület vezetőjének leváltását, és meghagyta tisztségébe visszahelyezését. Az önkormányzat ennek nem tett eleget, az ajánlást ugyanis nem tartotta kötelező érvényűnek.

Szeptember elején a Közigazgatási Bíróság szóbeli tárgyalás nélkül ítéletet hozott az ügyben, amelyben igazat ad Lazićnak, miszerint leváltása során számos eljárási hiba történt. A bíróság a törvénysértés és előírásszegés miatt megsemmisítette a vkt elnökének leváltásáról és képviselői mandátumának megvonásáról szóló határozatot, és újratárgyalásra visszautalta az alperesnek, vagyis az önkormányzatnak. Azzal, hogy az újratárgyalás során hárítsa el mindazokat a hiányosságokat, amelyekre az ítélet rámutat.

Vagyis a labda visszakerült a vkt térfelére.

A MENESZTÉS KÖRÜLMÉNYEI

Emlékeztetőül: a zombori városi képviselő-testület április 16-ai ülése létszámhiány miatt el se kezdődött, ám az elnök leváltásával végződött.

Az értekezletet Siniša Lazić sürgősségi eljárással hívta össze, fő napirendi pontként a költségvetés módosítását jelölte meg. Aztán félig üres tanácstermet talált, a haladók és a szocialisták nem mentek be a terembe, így Lazić számára nem maradt más, mint az ülés elnapolása. Az SZHP és az SZSZP helyi képviselői viszont időközben összegyűjtöttek 32 aláírást, amivel követelték a meg sem kezdett értekezlet folytatását, és napirend-kiegészítéssel kezdeményezték a testület elnökének leváltását. A testület szocialista alelnöke, Borislav Staničkov, aki jelenleg az elnöki posztot tölti be, ennek alapján délután öt órára kitűzte az ülés új időpontját. A helyi képviselők csak az elnök leváltására vonatkozó napirendi pontról tárgyaltak, majd 37 szavazattal, négy tartózkodó mellett leváltották Siniša Lazićot. Menesztésére a Szerb Haladó Párt, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Zombor Mindenkinek és a Jobb Zombor polgári egyesületek, illetve a Demokrata Párt korábbi koalíciós partnerei, a Szerbiai Szocialista Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői és a Szerb Radikális Párt egy tagja voksolt.

Másnap Siniša Lazić leváltásának módját politikai erőszakként, tegnapi sajtótájékoztatóján pedig puccsként minősítette, szerinte ugyanis a vkt ülésén – amin egyébként nem volt jelen, nem is tudott róla –, nem tartották tiszteletben az ügyrendet, sem a demokratikusság alapelveit. Már akkor bejelentette, hogy jogorvoslatért fordul az illetékes minisztériumhoz, az önkormányzattal szemben pedig pert indít.

TÖRVÉNYES ÚTRA KELL TERELNI A VKT MŰKÖDÉSÉT

A volt elnök tegnapi sajtótájékoztatójának bevezetőjében Vladimir Kuzmanov, a DP helyi frakcióvezetője elmondta, hogy pártjának városi képviselői soha nem vonták kétségbe képviselőtársaiknak a vkt elnökének leváltására irányuló kezdeményezését, de abba nem mentek bele, hogy az törvényellenesen történjen. Ezért a hatalomváltás óta nem vettek részt a testület munkájában.

– Amint törvényes mederbe kerül minden, visszaülünk a vkt padsoraiba, akár pozícióban, akár oppozícióban, és továbbra is a város érdekében politizálunk – mondta Kuzmanov.

Lazić hangsúlyozta, hogy a leváltásával kezdődött törvénysértés újabbakat szült, és egy nem legitim testületnek, és annak nem legitim végrehajtó szervének ténykedése nem csupán rossz, hanem merőben káros következményeket eredményezett. Hosszasan taglalta a jelenlegi városvezetőség ballépéseit, a munkájukat kiválóan végző káderek lecserélését, a megörökölt projektumok meg nem valósítását, a polgárok érdekeinek figyelmen kívül hagyását, a sorjázó törvényszegéseket. Érvelése szerint ami jelenleg Zomborban történik, jogtalan és a lakosság érdekeitől idegen.

AZ ÖNKORMÁNYZAT REAGÁLÁSA

A városi közigazgatásnak a testületi és végrehajtó szervi ügyosztálya közleményt adott ki, miután szeptember 12-én az önkormányzathoz megérkezett a Közigazgatási Bíróság ítélete. A közlemény szerint a városi közigazgatás a törvényes határidőn belül elhárítja a vkt korábbi elnöke leváltása során fölmerült jogi problémákat. Azt is hozzáfűzik, hogy az ítélet nem jelez jogi következményeket azon döntések, határozatok és végzések tekintetében, amelyek a leváltás és a bírósági ítélet meghozása között születtek.

A vkt korábbi elnöke és pártjának frakcióvezetője viszont éppen ezeknek a határozatoknak az érvényességét kérdőjelezi meg.

Hogy mi lesz a folytatás, nem tudni. A városi képviselő-testület ülését az ügyrendi szabályzat alapján annak elnöke hívja össze, és ő vezeti az ülést. Ez kellene most a jogi helyzet restaurálásához, de az első bökkenő: a vkt határozata szerint Saša Todorović, a bíróság döntése alapján Siniša Lazić az elnök. Hogy ki vezeti majd a témával foglalkozó testületi ülést, nem tudni.