2024. április 20., szombat

Az óbecsei önkormányzatban lezárult a banki hitel felvételére kiírt közbeszerzési pályázat

Az óbecsei önkormányzatban lezárult a banki hitel felvételére kiírt közbeszerzési pályázat

Kedvező és fix éves kamat, türelmi idővel – ezekkel a feltételekkel több pénzintézet is kész hitelt folyósítani az óbecsei önkormányzatnak. A lezárult közbeszerzési eljárás eredményeiről nyilatkozva Vuk Radojević polgármester rendkívül elégedetten nyilatkozott.

– Nagyon kedvező, 4,8 és 5,6 százalék közötti, fix éves kamatokat ajánlottak a pályázó pénzintézetek. A futamidő 9 évre szólna, kétéves türelmi idővel, tehát akkor kezdjük a törlesztést, amikor már visszafizettük a 2006-ban felvett kölcsönt. Ezek a kamatok jobbak, mint amire mi előzetesen számítottunk, így ahhoz az összeghez képest, amelyet a terveinkben lefektettünk, és amelyet a községi képviselő-testület is elfogadott, jelentős összeget spórolhatunk – állítja a polgármester.

A községi képviselő-testület 202,4 millió dináros hitel felvételére adta áldását, ebből a városközpont felújítását, a Botra szeméttelep szanálását, bezárását és rekultivációját, a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermének a befejezését, a központban lévő Dunđerski-ház felújítását, a Sever Đurkić Általános Iskola és a Zdravko Gložanski Általános Iskola vizesblokkjainak a felújítását, a Műszaki Iskola energiahatékonyságának a növelését egy új hőállomás kialakításával, a Törökbecsét, Bácsföldvárt és Óbecsét összekötő utak találkozásánál kialakítandó körforgalmat, valamint az új furatból származó termálvíz használatához szükséges engedély megszerzését szeretné megvalósítani az óbecsei önkormányzat. A központ felújítására tervezett 135 millió dinárt teljes egészében hitelből teremtenék elő, a többi projektum egy részére pedig a községi költségvetésből is áldoznának pénzt.

Vuk Radojević szerint az önkormányzat csak kölcsönből tud ilyen projektumokat finanszírozni, mert a költségvetésből legfeljebb a folyó kötelezettségekre futja, ráadásul a községi bevételek is kisebbek a tervezettnél.

– Bár komoly bevétellel számoltunk belőle, szeptemberig például semmi pénz nem került a kasszába a termőföld után fizetendő adóból. Ennek az az oka, hogy megfelelő adatbázis híján a helyi adóosztály nem tudta elkészíteni a végzéseket – ez súlyos, régi mulasztás, amelyet rövid időn belül meg kell oldani, hiszen ebből az adóból mintegy hetvenmillió dinárra számítunk. Korábban szociális demagógia miatt nem fizettettek meg bizonyos adókat, amivel közvetlenül megkárosították a költségvetést. Én ezt nagy felelőtlenségnek tartom – jelentette ki Radojević.