2024. március 28., csütörtök

„Hatékonyabb mint valaha”

A vajdasági adminisztráció ez évi első nyolc hónapos teljesítményéről számoltak be a kormánytagok – Ebben a pillanatban 71 mandátummal rendelkezik a hatalmi többség Pajtić szerint
Slaviša Grujić, Bojan Pajtić és Nyilas Mihály (Fotó: Dávid Csilla)

Slaviša Grujić, Bojan Pajtić és Nyilas Mihály (Fotó: Dávid Csilla)

A tartományi kormány fennakadások nélkül teszi a dolgát – közölte szerdán az időközben felmerült kételyek eloszlatásának céljával dr. Bojan Pajtić kormányfő. Még egy a médiában megjelent „kacsát” meg kívánt cáfolni: hangsúlyozta, hogy az egyes napilapokban közölt adatokkal ellentétben a vajdasági adminisztrációban nem több ezren, hanem összesen 1020-an dolgoznak, s e szám szerinte magáért beszél, ha figyelembe vesszük, hogy a köztársasági apparátusban 30 ezer személyt foglalkoztatnak jelenleg. A szerdai sajtótájékoztató középpontjában a kormány január és augusztus közötti munkájának értékelése állt, a napi politikai témákat viszont nem sikerült elkerülni. Az újságírókat elsősorban a vajdasági hatalmi többség sorsa érdekelte. Pajtić azt mondta, hogy a többség most is stabil, s száz százalékban biztos abban, hogy még mindig maga mellett tudhatja eddigi koalíciós partnereit, sőt az Új Demokrata Pártot is. Nem kívánt részletekbe bocsátkozni a téma kapcsán, de az újságírói kérdések kereszttüzében annyit sikerült tőle megtudni, hogy jelenleg a hatalmi koalíciónak 71 mandátuma van a Tartományi Képviselőházban az összesen 120 képviselőhelyből, hogy ebbe a számba már belefoglalta az ÚDP képviselőit is, s hogy a Demokrata Párt önállóan 49 képviselővel rendelkezik e pillanatban.

Mint ismeretes, a két évvel ezelőtti választások után a DP-nek még 60 mandátuma volt, időközben azonban számos képviselő igazolt át másik táborba, főleg a Vajdaságban ellenzékinek számító Szerb Haladó Párt képviselőcsoportjába. A sajtót az is érdekelte, hogy a DP részt vesz-e a parlamenti pártok soron következő egyeztetésén. Pajtić közölte, hogy pártja azokon a beszélgetéseken kíván részt venni, melyeken a polgárok számára fontos kérdéseket vitatják meg, az egységkormány kialakításáról azonban nem kíván vitát nyitni. Közölte, hogy a tartomány kormánya hatékonyabb mint valaha, hatékonyabb az annak munkáját állandóan kritizáló köztársasági kormánynál is.

TIZENÖT KÜLFÖLDI BERUHÁZÁS

A kabinet nyolc hónapos eredményeit taglalva Bojan Pajtić két külföldi elismerést emelt ki: a Financial Times újabb díját, melyet a külföldi beruházások hatékonyságáért érdemelt ki Vajdaság, valamint az Egyesült Arab Emírségek elismerését, mely a délkelet-európai közvetlen külföldi beruházások legjobb projektuma miatt került a tartomány birtokába. Közölte azt is, hogy idén a köztársaság az eddigiekben mintegy 30 milliárd dinárral maradt adósa Vajdaságnak. Ennek ellenére, mint mondta, a tartománynak sikerült további beruházásokat szavatolnia és csökkenteni a munkanélküliséget. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 6612-vel kevesebb munkanélküli személy szerepelt a munkaközvetítő nyilvántartásában. A tartomány lehetőségeihez mérten próbálta támogatni a mezőgazdaságot és az egészségügyet is, számolt be a kormányfő. Az előbbi területen 528 befektetést valósított meg, a betegellátással foglalkozó intézményeknek pedig 510 millió dinárt folyósított. Az idén Vajdaság területén 15 külföldi beruházást folytat le 12 külföldi cég, összesen 240 millió euró értékben, 4725 új munkahelyet teremtve. További 15 olyan beruházást is tető alá hoztak, amelyek a következő három év alatt zajlanak majd le 157 millió euró értékben. A tartomány jelenleg 16 európai határon átnyúló IPA-projektumban vesz részt, ezek összértéke 34,5 millió dinárt tesz ki. A „fehér pestis” leküzdése érdekében a harmadik gyermek után 12 ezer dinárt folyósít a tartomány a családoknak, most pedig előkészületben van egy, a mesterséges megtermékenyítést részfinanszírozó új projektum, mely a második és minden további gyermeket vállalók elhatározását segítené. Pajtić elmondta, hogy 1300 kilométer hosszúságú csatornahálózat tisztítási munkálatát végezték el vagy kezdték el ebben az időszakban.

OKTATÁSI ÉS NYELVHASZNÁLATI TÁMOGATÁSOK

Nyilas Mihály kormányfőhelyettes, oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár beszámolójában kiemelte, hogy két hónappal ezelőtt került a titkárság élére, így az értékelés Deli Andor magiszter munkáját is tartalmazza. Az elvégzett feladatok fontos részének nevezte azoknak az előírásoknak, javaslatoknak a kidolgozását, amelyek a képviselőház elé kerülnek, s amelyeknek a céljuk összehangolni a tartományi előírásokat az új statútummal és az időközben megszületett új törvényekkel. A kormányról vagy közigazgatásról szóló döntések ezek közé tartoznak. Mint mondta, az elmúlt időszakban tovább fejlesztették a kétnyelvű (szerb–angol vagy magyar–angol) oktatást. Ezen a területen Vajdaság elsőnek számít, s a tapasztalatokra épülő hasonló projektum bevezetését már fontolgatja a köztársasági kormány is. Nyilas lényegesnek nevezte a multikulturalizmus erősítésére vonatkozó támogatások odaítélését is, számos helyi önkormányzatot segített a titkárság abban, hogy a többnyelvűség valóban életre keljen a területén. A titkár véleményének adott hangot, hogy az adott körülmények között jobban nem is teljesíthettek volna, tekintettel a vajdasági politikai körülményekre, a tartomány pénzelési-jogi helyzetének rendezetlenségére.

A Shakespeare Fesztivál és a Délkelet-Európa regionális médiumai elnevezésű rendezvények sikeres megvalósítását tartotta fontosnak kiemelni Slaviša Grujić művelődési és tájékoztatási titkár. Hosszú a sora azoknak az eseményeknek, kezdeményezéseknek, amelyek megvalósításához e titkárság hozzá tudott járulni.