2024. április 24., szerda

Gáz baráti áron

Aleksandar Antić Budapesten Szerbia magyarországi gáztárolási lehetőségeiről tárgyalt

A Duna-régió gázstratégiájával összefüggésben tegnap Budapesten tartottak konferenciát, amelyen részt vett Aleksandar Antić energiaügyi miniszter is. A konferencia középpontjában a Déli Áramlat gázvezeték állt.

A szerb energiaügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális energetikai helyzet nagymértékben megváltozott az elmúlt időszakban. A földgáz egyre több területen és módon kerül felhasználásra, és az elemzői várakozások szerint a földgáz szerepe a következő évtizedekben is folyamatosan nőni fog a világ energiaellátásában. Az említett folyamatok miatt, illetve a regionális sajátosságok okán szükséges egy sokkal szorosabb együttműködés az országok között.

Aleksandar Antić találkozott a konferencián szintén részt vett magyar kollégájával, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel, akivel Szerbia magyarországi gáztárolási lehetőségeiről tárgyalt.

„Minden magyarországi szabad gáztározói kapacitás a rendelkezésünkre áll, ajánlatot kaptunk a kívánt mennyiségű gáz tárolására, egyúttal ígéretet is, hogy Magyarország visszaélve a helyzettel nem próbál meg egyetlen eurót sem keresni a mi szerencsétlenségünkön” – nyilatkozta a megbeszélés után Antić, aki a tárgyalás eredményeiről elmondta: két forgatókönyv lehetséges, az egyik, hogy maga az orosz Gazprom tároljon gázt Magyarországon a régió országai, köztük Szerbia számára, vagy hogy Szerbia foglaljon le magának Magyarországon 150 millió köbméter gáztározói kapacitást a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés alapján.

A döntésnek még ebben a hónapban meg kell születnie, Szerbia „baráti áron kapná a gázt, pluszadók és illetékek rászámolása nélkül” – hangsúlyozta az energiaügyi miniszter.