2024. április 25., csütörtök
MINIMÁLIS ÓRABÉR

Orbović: Elfogadhatatlan a hat-hét százalékos emelés

A munkáltatók érdekképviselete legfeljebb hétszázalékos növelést hagyna jóvá

A Munkaadók Uniója elfogadja, hogy a minimális munkadíj hét százalékkal növekedjen, ha kormány meghozza az idevágó döntést. Ezzel szemben a szakszervezeteknek nem egyértelmű, milyen számításokkal mutatták ki az illetékesek, hogy a minimális órabér legjobb esetben hat, illetve hét százalékkal növelhető, az általuk előirányzott érték helyett. A két reprezentatív szakszervezet azt ajánlotta a Szociális-gazdasági Tanács hétvégi ülésén, hogy a minimális órabért 115 dinárról 137,9 dinárra növekedjen.

Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke a Tanjughoz intézett nyilatkozatában nyomatékosította ezt, mondván, hogy mivel tömörülésük számára ismeretlen, hogy az illetékes tárca hogyan számította ki az említetteket, ezzel kapcsolatban nem is képes megfogalmazni állásfoglalását.

Dušan Vujović pénzügyminiszter tegnapelőtti sajtónyilatkozatában kifejtette, hogy a jelenlegi gazdasági viszonyok közepette csak a 6-7 százalékos emelést tartja reálisnak.

Orbović ezzel szemben arra mutat rá, hogy a Szociális-gazdasági Tanács legutóbbi ülésén a kormány képviselői egyetlen olyan adatot sem ismertettek, amely megindokolná, mekkora lehetne a minimális órabér összege, ezzel szemben a munkásjogi érdekképviseletek a munkatörvényre és a hivatalos statisztikai adatokra támaszkodtak érvelésük során.

A szakszervezeti vezető kiemelte, ha a kormány tiszteletben tartja a törvényt, akkor a munkatörvény 112. szakasza alapján el kell fogadnia a szakszervezetek javaslatát. Hozzátette: folyton a nehéz gazdasági helyzetre hivatkoznak, azon viszont egyáltalán nem gondolkodnak, hogy egy polgár miként tud megélni a minimálbérből.

Nebojša Atanacković, a Munkaadók Uniójának elnöke tegnap kifejtette, hogy a munkáltatók legfeljebb hétszázalékos növelést hagynának jóvá.

– A munkásjogi érdekképviseletek számításuk során több tényezőt is figyelmen kívül hagytak. A probléma megoldása a kormányra hárul, a munkaadók pedig elfogadják, ha a közeljövőben hat vagy hét százalékkal növelni kell a minimális órabért – nyilatkozta Atanacković.

Mint ismeretes, a Szociális-gazdasági Tanács tagjainak nem sikerül megegyezésre jutniuk a kérdésben, így a kormánynak kell döntést hoznia a minimális órabérről. Döntésük jövő év elejétől nyer érvényességet.

A szakszervezetek az új munkatörvény 112. szakaszának rendelkezésére hivatkozva követelik azt, hogy a minimális órabér a jelenlegi 115 dinár helyett legyen 137,9 dinár.