Szomszédok

Horváth Zsuzsanna

2014. szeptember 17., 16:09

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

A cím valószínűleg sokaknak a ’80-as évek végén és a ’90-es években futó népszerű magyar teleregényt juttatja az eszébe. A sorozatban békésen élt egymás mellett a gazdagréti lakótelep egyik panelházának azonos emeletén a Takács, a Vágási és a Mágenheim család. Ha bármilyen gond merült fel, közös erővel megoldották. Valahogy így vagyunk mi is a szomszédainkkal.

A múlt hónapban, másfél évtized után, egy nyugalmazott rendőr személyében új házelnököt választottunk. A régi már valahogy nem igazán tette a dolgát, meg is értem, a 15 év untig elég egy ilyen poszt betöltéséhez. Mert mindig van valami intéznivaló. Beázik a tető, lehullik a lépcsőházban a vakolat, elromlik a vízszivattyú, nem működik a kaputelefon, gond van a lifttel, ki kell cserélni a felfeszített postaládákat, stb.

Az új házelnök megválasztásával majdnem egy időben új szomszédok költöztek az alattunk lévő, egész nyáron át üresen álló lakásba, amely az elmúlt években igencsak megkeserítette mindennapjainkat. Amióta meghalt az első tulajdonos, azóta huzamosabb-rövidebb ideig albérlők laknak benne. Ez idáig szinte mindegyikkel meggyűlt a bajunk. Az első, ifjú házaspárnak kisgyereke volt, aki szinte egész álló nap sírt. Szerencsére miután a második gyerekük megszületett, kitelepültek Kanadába. Utánuk beköltözött az asszonyka húga az élettársával. A nőnek féltékenységi rohamai voltak, amelyek a tettlegességig fajultak. Mindezek ellenére kitartottak egymás mellett, és a kedélyek is lecsillapodtak. A végére már összebarátkoztunk velük, sajnáltuk is, amikor eladták a lakást. Az új vevő csak a pénzét akarta befektetni, ő maga nem költözött oda, hanem kiadta egyetemistáknak. Azokat az éveket nem kívánom senkinek. Reggelig tartottak a duhajkodások, előfordult, hogy reggel fél nyolcig se tudtunk elaludni. Többször kint jártak a rendőrök is, de ahogy kitették a lábukat az épületből, a fiatalok folytatták a dorbézolást.

Sikerült megszerezni a tulajdonos telefonszámát, értesítettük, mi megy végbe a lakásban, nem tett azonban semmit, így minden maradt a régiben. Néhány év elteltével, miután már a ki tudja hanyadik utánpótlás bitorolta a lakást, ismét felhívtuk a tulajdonost. A felesége jelentkezett, aki elmondta, hogy nem is tudta, hogy ki van adva a lakás, mert elvált a férjétől. Mivel a lakás a közös gyerek nevén van, ezért a hölgy azonnal intézkedett, felmondott a lakóknak, kicseréltette a zárat, és új albérlőket keresett. Ezúttal egy olyan ifjú pár lett a szomszédunk, amely napközben nemigazán hangoskodott, éjjel azonban igencsak kiélte egymás iránti szenvedélyét, aminek hangot is adott. Az alattuk élő fiatal anyuka megelégelte ezt, és szólt nekik, hogy az szép, hogy szeretik egymást, de vegyék halkabbra a hangerőt. Meg is tették, így az elkövetkező három évben elviselhető volt a zajszint. Sajnos elköltöztek, és két egyetemista lány váltotta őket. Velük sem volt különösebb gond, azonkívül, hogy egyikőjük rettentő idegesítően vihogott. Szerencsére napközben előadáson voltak, így csak az estéket kellett kibírni. Június elején azonban feladták az albérletet, és azóta egészen augusztus közepéig üres volt a lakás. Akkor költözött be egy új pár, egy hatalmas kutyával. A kutya unatkozott egyedül, így amikor a gazdái nem voltak otthon, állandóan ugatott. Ez már feltűnt a többi szomszédnak és az új házelnöknek is. Ráadásul, amikor levitték a kutyát, az mindennap „megjelölte” a ház bejáratát. Ez végképp kiverte a biztosítékot. Miután a nem éppen lelkiismeretes gazdi a felszólítás ellenére se utasította rendre a kutyáját, a ház elnöke felhívta a lakástulajdonos nőt, ő ismét azonnal intézkedett, és felmondott a lakóknak.

Nemhiába tartja a mondás, hogy „Jobb a jó szomszéd sok rossz atyafinál”. Remélem, akkor is számíthatunk a támogatásukra, ha az új lakóval is meggyűlik a bajunk.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége