2024. április 23., kedd

Élénkül a könyvtárak együttműködése

A bajai Ady Endre és a zombori Bielitzky Károly városi könyvtárak kapcsolatának és együttműködésének hála, újabb, mintegy másfél száz kötettel gazdagodott a zombori intézmény magyar könyvállománya.

A kapcsolat ugyan már a múlt század hatvanas éveiben létrejött, de intenzitása hullámzott, hol erősödött, hol lanyhult. Miután másfél évvel ezelőtt Vladimir Jerković került a zombori könyvtár élére, a nemzetközi kapcsolatok is élénkebbé váltak. A két intézmény ugyanis Szakács Csaba, a városi tanács kisebbségi ügyekkel megbízott tagja közvetítésével közös érdeket talált. A bajaiaknak ugyanis nincsen könyvkötészetük, könyvállományuk viszont gyorsan elhasználódik, a salátára olvasott könyveket korábban kiszuperálták az állományból. A zomboriaknak meg van könyvkötészetük, de nehezen jutnak magyar könyvekhez. Így most a bajai könyveket a zombori műhelyben újítják föl, ezek egy része visszakerül az anyaintézménybe, egy része pedig a városi könyvtárban marad.

A most ajándékba kapott könyveket a zombori kollégák igénylése alapján a bajai könyvtár a határon túli könyvtárak magyar könyvekkel való fölszerelését szorgalmazó Kölcsey Ferenc Alapítvány pályázatán elnyert 150 000 forintból vásárolta meg. A könyvcsomag 137 kötetet tartalmaz, és igencsak változatos, a bébikönyvektől kezdve a bestsellereken át a tényirodalomig van köztük egy vagy több kötet. Az adománytételt Filákovity Ildikó nemzetiségi könyvtáros koordinálta.

Az adományt tegnap sajtótájékoztatón mutatták be a zombori könyvtárban. Pribilla Attila segédpolgármester elmondta, hogy a magyar nyelvű könyvek beszerzése huzamos ideje megoldatlan. A klasszikus irodalom állománya jó, viszont a gyermek- és ifjúsági irodalom gyűjteménye foghíjas, a friss kiadványok pedig ritkaságszámba mennek. Szavait megerősítve Vladimir Jerković elmondta, hogy a magyar könyvállomány jószerével még a monarchia idejéből származik, így nagyon fontosak a kortárs kiadványok. Tekintettel, hogy az állomány 20 százalékának magyar nyelvűnek kell lennie, jövőre az intézmény költségvetésének egy részét a szabadkai könyvtár gyakorlatát követve ezek beszerzésére különítik el.