2024. április 19., péntek

Autómentes nap Magyarkanizsán

Az európai mobilitási hét és az autómentes nap alkalmából Magyarkanizsán is ügyességi játékokkal, közös kerékpártúrával és versenyekkel készülnek a civil szervezetek és az intézmények a hétvégén.

Berec Sándor községi tanácstag arra kérte a lakosságot, hogy az autómentes napon, szeptember 22-én, hétfőn, aki csak teheti, mellőze a gépkocsija használatát, s helyette sétáljon, kerékpározzon vagy a tömegközlekedési eszközöket vegye igénybe.

– Az az európai mobilitási hét alkalmából három rendezvényt ajánlok a polgárok figyelmébe. Szombaton az óvodások jótékonysági kerékpározására kerül sor, vasárnap pedig bekapcsolódunk a környező települések biciklis felvonulásába. Az indulás 9-kor lesz a Beszédes József-középiskola elől, ahonnan szervezetten kerékpározunk együtt Zentára. Hétfőn délelőtt a kisparkban Cseh Martin tart biciklis bemutatót, valamint ingyen ki lehet majd próbálni a bringóhintókat és a középiskolások által készített elektromobilt – mondta Berec.

Az idei programsorozat nemcsak a felnőttek figyelmét hívja fel, hanem nagy gondot fordít azokra is, akik biztosan betartják az autómentes napot, hiszen a jogosítványuk megszerzéséig még mintegy 15 évet kell várniuk.

Az óvodások jótékonysági kerékpározását már ötödik alkalommal szervezik meg, idén az autómentes nappal egybekötve szombaton délelőtt gyülekeznek a városháza előtti kisparkban.

– A Guruló Gyöngyszemeink elnevezésű program keretében idén először mindhárom kanizsai óvoda gyermekei bekapcsolódnak. Az ötlet a központi épület óvónőitől származik, akikkel úgy gondoltuk, hasznos lenne egy közös program, ahol a családok együtt biciklizhetnek. A rendezvénynek jótékonysági oldala is van, az óvodákban palacsintát és fánkot fogunk árulni adományokért, amelyből majd a tornaterem felszerelését szeretnénk bővíteni – mondta Veselinov Ibolya, a Gyöngyszemeink iskoláskor előtti intézmény igazgatónője.

A Zöld Világ civil szervezet is idén a legkisebbeknek szenteli a figyelmét. Az autómentes nap alkalmából hétfőn délelőtt aszfaltrajzolást és környezetvédelmi játékokat szerveznek a legkisebbeknek. 16 órától a rendőrség utcája mögötti parkolóban tartanak ügyességi kerékpárversenyt, 17:30-tól pedig lassúsági kerékpárversenyt rendeznek, amelynek főnyereménye ezúttal is egy vadonatúj kerékpár, de a többi programban is különböző nyereményekre számíthatnak a legügyesebbek.