2024. április 18., csütörtök

Fiatalok a munkanélküliség ellen

Adán négy ország fiataljainak részvételével nemzetközi ifjúsági csereprogramot tartottak az Európai Unió támogatásával

Az adai Ifix Ifjúsági Szervezet és magyarországi partnerszervezete, a dombrádi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat közös szervezésében szeptember 5. és 14. között Adán nemzetközi ifjúsági csereprogramot tartottak az Európai Unió 15 860 eurós támogatásából az Erasmus + program keretében. A munkanélküli ifjúsági közösségek tevékenységével és problémáival foglalkozó csereprogramban – amelyet Cuci-muci rövidítéssel hirdettek meg a szervezők – 32 fiatal és 4 csapatvezető vett rész Szerbiából, Spanyol-, Olasz- és Magyarországról. A program adai koordinátora, Mikusák István elmondta: az elmúlt hét során a résztvevők megosztották otthoni tapasztalataikat a munkanélküliségről, amelynek felszámolására, illetve a fiatalok elhelyezkedésére kerestek lehetséges megoldásokat.
– A program a vártnál jobb eredményeket hozott. Voltak kisebb problémáink a nyelvi különbségek miatt, de fantasztikus csapat alakult ki, amelynek tagjai kiválóan együttműködtek, és nagyszerű megoldások és ötletek születtek a munkanélküliség problémájának lehetséges megoldására. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nagyobb munka és hosszabb folyamat. Viszont ezzel is megpróbáltuk ösztönözni a fiatalokat, hogy van remény, nem kell feladni és elhagyni az országot, hanem okosan gondolkozva és együttműködve tudnak kreatívabb megoldást is találni. Születtek jó kezdeményezések, köztük vállalkozási ötletek is – nyilatkozta az adai koordinátor.
A nemzetközi ifjúsági csereprogram több részből állt. Mikusák Istvántól megtudtuk, volt egy előkészületi fázis, majd az adai program, illetve lesznek utómunkálatok is. Az előkészületi szakaszban a négy ország fiataljai saját hazájukban adatokat gyűjtöttek a helyi munkanélküli fiatalok problémáiról és életstílusáról, valamint a náluk alkalmazott megoldásokról a probléma felszámolására, mindezt kiegészítették saját ötleteikkel. Ezt követte Adán a csereprogram, amely során tapasztalatot cseréltek a fiatalok munkanélküliségéről, felkutatva a közös kapcsolódási pontokat és a különbségeket, valamint lehetséges megoldásokat is kerestek a probléma megoldására. Emellett a résztvevők kirándulásokon és városnézésen vettek részt Adán és Szabadkán. Az utóbbi helyen ellátogattak a munkaközvetítő szolgálat irodájába is. Az adai csereprogram legfontosabb része pénteken zajlott, amikor is a résztvevők az Ifix-irodában a munkanélküliségről és annak lehetséges megoldásairól tartottak előadást a helyi középiskolásoknak, valamint alkalmi kiállításon mutatták be a témával kapcsolatos képzőművészeti alkotásaikat és fotóikat. A helyi sétálóutcában aszfaltrajzot is készítettek, végezetül az adai községházán sajtótájékoztatón ismertették a program eredményeit. A zárószakaszban összegzik a program eredményeit, amit nyomtatott formában elküldenek az említett országokban működő partnerszervezeteiknek, illetve megosztják a helybeli munkanélküli fiatalokkal is.