2024. április 19., péntek

Barangolás a 20. század magyar filmművészetében

Szeptember 22–26. között a vajdasági filmkedvelők is megtekinthetik a Magyar Művészeti Akadémia 53 magyar film című sorozatát. A MMA tagjai által összeállított, s szerintük legmaradandóbb, legértékesebb filmeket tartalmazó válogatást tartományunk területén 16 városban, illetve településen mutatják be. 2012-ben az Akadémia Sára Sándor elnökségi tag kezdeményezésére szavaztatta meg tagjait arról, hogy mely magyar filmeket tartják a legmaradandóbbnak, legemlékezetesebbnek, illetve legértékesebbeknek. A filmművészetben megszokott szűkebb, általában tizenkettes listáktól eltérően,[1] a szélesebb válogatással árnyaltabb képet kívántak elérni, ezért a tagoknak 52 alkotást kellett megjelölniük a kezdetektől napjainkig felsorolt összes játékfilm közül. A beérkezett adatokat összesítették, s mivel az utolsó helyen holtverseny alakult ki, végül is egy 53-as listát hoztak nyilvánosságra, s vetítették le a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint a vidéki art mozi hálózatban, majd pedig annak érdekében, hogy hogy a filmszeretők minél szélesebb köre ismerje meg az alkotásokat, a

Duna Televízió is levetítette ezeket. A szervezők a vetítések után filmklub-beszélgetéseket is szerveztek, amelyeket tartományunkban is megrendeznek és a tervek szerint 18 vendég lesz jelen ezeken az esteken. Időközben az 52 legjobb magyar dokumentum film bemutatásának a szervezése is elkezdődött – nyilatkozta Bicskei Zoltán, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely igazgatója, a vajdasági vetítések egyik társszervezője, s hozzáfűzte, hogy ezekből jövőre mutatnak be egy kisebb válogatást. Bicskei elmondta azt is, hogy a vetítések helyszínéül olyan településeket is igyekeztek beiktatni, ahol ritkán, vagy pedig még sohasem volt ehhez hasonló esemény, így a tömbmagyarság területén kívül a filmeket bemutatják többek között Maradékon, Pancsován, Székelykevén, de lesznek vetítések Muzslyán, Szenttamáson, Bácskertesen és Újvidéken is. A vendégek között pedig lesz több Kossuth-díjas költő, filmrendező, s jeles színész is lesz. A rendezvénysorozat céljaként azonkívül, hogy a vajdasági magyar települések lakói megismerkedjenek a kiváló magyar filmekkel, ezek alkotások aktualitását szándékozzák kihangsúlyozni a beszélgetéseken keresztül. A vetítésekre ingyenes lesz a belépés.

A rendezvénysorozat kapcsán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium egy pályázatot is meghirdetett az általános iskolák hetedikes és nyolcadikos diákjai, illetve a középiskolás tanulók számára. Gondi Martina a VMMI szakmunkatársa ennek kapcsán elmondta, hogy ezzel is hozzá szeretnének járulni ahhoz, hogy a fiatalok aktívan vegyenek részt ezeken a vetítéseken, illetve beszélgetéseken, s hogy ezek alapján elkészítsék a saját filmjeiket. A legjobb alkotást elkészítő diák pedig részt vehet a jövő évi, győri Mediawave fesztiválon, s természetesen az alkotását is bemutatják ezen a nemzetközi szemlén.

A rendezvénysorozat főszervezői a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely és a Cnesa Oktatási Művelődési Intézmény és a VMMI. A főtámogató a MMA, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács.