2024. április 25., csütörtök

A svédek a baloldalban bíznak

Nyolcévnyi ellenzéki szereplés után Svédországban ismét hatalomra kerülhetnek a szociáldemokraták, akik 2006 előtt évtizedekig kormányozták a skandináv országot. Ezúttal ismét sikerült győzniük a vasárnap tartott parlamenti választáson. A sikerhez két másik politikai erő is hozzájárult: a szociáldemokratákkal választási koalícióban indult zöldek és a magát korábban még kommunistaként meghatározó Baloldali Párt. A hárompárti ellenzéki szövetség a szavazatok 43,7 százalékát kapta, megelőzve a négypárti kormánykoalíciót, amelyre a választók 39,3 százaléka voksolt.

A leendő miniszterelnök, Stefan Löfven a szociáldemokraták vezetője, a választási sikert követően nyilatkozik Stockholmban (Fotó: Beta/AP)

A leendő miniszterelnök, Stefan Löfven a szociáldemokraták vezetője, a választási sikert követően nyilatkozik Stockholmban (Fotó: Beta/AP)

A győztesek nem tudtak abszolút többséget szerezni a 349 tagú törvényhozásban, ezért akár ismét kisebbségi kormány alakulhat. Ha mégis biztosítani szeretnék az abszolút többséget, a vesztes kormánykoalíció valamelyik pártjával kellene megegyezniük, illetve összefogniuk, aminek minimális az esélye. A választáson harmadik legjobb eredményt elérő, szélsőjobboldali, bevándorlás- és EU-ellenes Svéd Demokratákkal nem akarnak szövetkezni. Annak ellenére sem, hogy a pártra a választók közel 13 százaléka szavazott.

A kisebbségi jobbközép – liberális-konzervatív koalíciós – kormány azonban biztosan búcsút inthet a hatalomnak. A koalíció – élén a miniszterelnököt adó konzervatív Mérsékelt Párttal – 2006 óta irányította Svédországot. A jelenlegi volt a második megbízatási ideje, de a választók nem hosszabbították meg. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök ezért csomagolhat, a kormánykoalíció többi tagjával együtt. Elismerve vereségét, tegnap már le is mondott a tisztségéről.

Helyét várhatóan a szociáldemokraták vezetője, az 57 éves Stefan Löfven veszi át. Ő sok minden volt már életében, így hegesztőmunkás, szakszervezeti aktivista, de politikus még nem; parlamenti képviselőnek sem választották meg soha. A vasárnapi győzelem után közölte: a súlyos helyzetbe sodródott Svédországnak irányváltásra van szüksége.

Pártjának nagy tapasztalata van az ország vezetésében, hiszen 1920-tól, amikor először került kormányra, évtizedekig gyakorolhatta folyamatosan a hatalmat. Ezúttal ismét visszaszerezte régi pozícióját, de csak nyolc év ellenzékiség után. Eddig még nem akadt példa a párt történetében arra, hogy ilyen hosszú ideig távol kellett magát tartania a hatalomtól. A szociáldemokraták máris jelezték, hogy kormánypártként kiemelt hangsúlyt helyeznek a munkahelyteremtésre, az oktatásra és a jóléti kiadások biztosítására.

Választási sikerük ezúttal részben azzal magyarázható, hogy a 9,7 millió lakosú Svédországban a választók jó része megelégelte Reinfeldt válságkezelő politikáját. Elsősorban azt, hogy kormánya megnyirbálta a szociális juttatásokat, és magánosított egy sor állami vállalatot. A jövedelem és társasági adó csökkentése, valamint a vagyonadó eltörlése azért valószínűleg nem szúrta a svédek szemét.