2024. április 23., kedd

ENSZ: minden kilencedik ember éhezik a világon

A világon minden kilencedik ember nem jut elég élelemhez annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen, több mint 100 millió fővel csökkent az éhezők száma - összegezte a legfrissebb felmérési adatokat az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kedden Rómában közzétett jelentésében.

Az élelmiszer-biztonságról szóló minden évben elkészített felmérés tavaly még arról számolt be, hogy minden nyolcadik ember szenved az éhezéstől, így egy év alatt is érzékelhető a javulás, de még mindig 805 millió olyan ember él a Földön, akiknek nem jut elegendő élelem. Ez elsősorban az Ázsiában és Afrika szubszaharai területein élőket sújtja.

Az adatok szerint ott tapasztalható jelentős javulás az élelmezésben, ahol már érzékelhető a gazdasági fejlődés és a szociális biztonság megteremtése. Példaként említi a jelentés Ázsia keleti és dél-keleti részeit és Dél-Amerika déli országait.
Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) korábban azt tűzte ki célul, hogy 2015-re felére csökkenjen az alultápláltak száma. Ezt eddig már 63 fejlődő ország teljesítette és várhatóan további hat állam valósítja meg jövőre.

"Megpróbáljuk megnyerni a háborút az éhezéssel szemben. Ösztönöznünk kell az országokat, hogy haladjanak előre, ha szükséges a nemzetközi közösség segítségével" - hangsúlyozta José Graciano da Silva, a FAO főigazgatója a jelentésről tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vettek a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) és az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) vezetői is. A szervezetek egyetértenek abban, hogy az élelmiszerbiztonság és az alultápláltság olyan összetett problémák, amelyeket csak összehangolt módon tudnak felszámolni a világ kormányai szoros együttműködésben a magánszektorral és a civil társadalommal.

A jelentés rámutat arra, hogy a mezőgazdasági termelés fokozása, valamint a szolgáltatásokhoz, megfelelő technológiákhoz és a szükséges felvevőpiacokhoz való hozzájutás biztosítása mind kell ahhoz, hogy az éhínséget felszámolják a világon.
Az ENSZ tavaly egységes definíciót alkotott az alultápláltság meghatározására: azokat az embereket tekintik éhezőnek, akik nem jutnak hozzá az aktív, egészséges életvitelhez szükséges elegendő élelmiszerhez.