2024. április 23., kedd

Folyamatos a veszélyeztetettek mentése

Az árvíz miatt Kladovo, Negotin és Majdanpek községben rendkívüli helyzetet rendeltek el – Egy idős asszony életét vesztette

Az eső továbbra is esik Kelet-Szerbiában. Kladovo községben a napok óta tartó csapadék megárasztotta a település környékén levő patakokat, amelyek hidakat sodortak el, a földcsuszamlások pedig utakat temettek be, teljesen elvágva a települést a külvilágtól. Az elmúlt harminc órában több mint 150 liter csapadék hullott négyzetméterenként. 

A községben rendkívüli helyzetet rendeltek és az éjjel több mint 370 személyt evakuáltak. A legveszélyeztetettebb település pillanatnyilag Grabovica falu. Tekija településnek hétfőn csaknem a fele eltűnt. Mivel a helikopterek nem szállhattak fel, hajókkal kellett kimenekíteni a bajba jutott tekijai polgárokat. Tekija lakosainak pillanatnyilag élelemre és vízre valamit pumpákra van leginkább szüksége.

Majdanpek községben is gondot okoztak a heves esőzések miatt megáradt patakok. A medréből kilépett Pek patak a helyi autóbusz-állomást árasztotta el, veszélybe került a Majdanpek rézbánya, valamint több út is víz alá került. Mosna faluban a legrosszabb a helyzet. 

A Szerbiai Villanygazdaság közleménye szerint a Kladovo környékén tomboló vihar és heves esőzés nagy kárt okozott a Vaskapu (Đerdap) vízerőmű 2-es részlegének területén. A vízerőmű működtetése nehézségekbe ütközik, mert két áramfejlesztő nem üzemel. A vízerőmű teljesítménye emiatt mintegy 30 százalékkal csökkent. A vízerőműben a munkások munkaidejét meghosszabbították, mert a váltás nem tud eljutni a munkahelyére. A Đerdap 1 vízerőműben is jelentős károkat tettek a megáradt patakok. Ezt az erőművet csak helikopterrel lehet megközelíteni.