2024. április 18., csütörtök

„A hivatás becsületét vonták kétségbe”

Holnaptól csak azok az ügyvédek dolgoznak majd, akik határidős munkát végeznek

Holnap az ország egész területén munkabeszüntetéssel tiltakoznak az ügyvédek. Mint azt Dragoljub Đorđevićtől, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnökétől megtudtuk, az ügyvédi hivatás becsmérlése ellen tiltakoznak. És kitartanak, amíg csak kell, ugyanis ezzel a munkabeszüntetéssel elmondásai szerint kisebb kárt okoznak az országnak és a polgároknak, mint amilyen következményeket vonna maga után, ha nem módosítanak a közjegyzőkről szóló törvényen.

– Az ügyvédi társadalom mély csalódással vette tudomásul a közjegyzőkről szóló törvényt. Mi már korábban rámutatottunk, hogy az új törvényrendelkezéssel meg akarják vonni az ügyvédi hivatástól azt a munkakört, amivel évszázadok óta foglalkozik, vagyis el akarják venni az ügyvédektől az ingatlan-értékesítésről szóló szerződések összeállításának jogát, illetve a családi értékek értékesítésről vagy elosztásáról szóló szerződések, valamint az eltartási szerződések, illetve az ehhez hasonló szerződések összeállításának jogát. Vagyis a közjegyzőkről szóló új törvény, Selaković igazságügyi miniszter ígéretével ellentétben, miszerint a közjegyzők mellett az ügyvédek is végezhetik majd ezt a munkát, világosan a tudtunkra adták, hogy erre nincs lehetőség. A Szerbiai Ügyvédi Kamara közgyűlésének döntése alapján követeljük, hogy a közjegyzők mellett az ügyvédeknek is hagyják meg a szerződések összeállításának jogát. Azzal ugyanis, hogy a hitelesítés jogát, illetve a szerződés összeállítását megvonják az ügyvédektől, a szent titoktartást söprik a szőnyeg alá. Az ügyfelek többsége bizalommal közli az ügyvédjével azokat a kívánságokat, amelyeket a szerződésnek tartalmaznia kell, és ugyanezt nem fogja megtenni egy olyan technokratával, mint amilyen a közjegyző – magyarázta Dragoljub Đorđević. Kiemelte: – Mi nem kérünk mást, csak azt, hogy tegyék lehetővé, hogy az ügyvédek végezzék a munkájukat, ahogyan azt évszázadok óta teszik, ne alázzák meg ezt a hivatást, ugyanis ezzel megkérdőjelezik az ügyvédek kompetenciáját. Az igazságügyi miniszter a nyár elején kijátszotta az ügyvédek bizalmát, akkor azt ígérte, hogy meghallgatja az ügyvédeket és nem vonják meg tőlük a már említett szerződések összeállításának jogát, míg a közjegyzők csupán ezeknek a dokumentumoknak a hitelesítését végzik majd. Ez irányban ugyanakkor nem tett semmilyen lépéseket – mondta.

Kiemelte, a hétvégi konferencián, ahol jelen volt több, mint 700 ügyvéd, követelték az igazságügyi miniszter leváltását is, aki erre úgy reagált: váltsák azt le, aki azt kéri.

– Ezt a követelés nem lehet „megszemélyesíteni”, hiszen az nem a szerbiai, vagy bármelyik másik ügyvédi kamara elnökének követelése, hanem a jelen levő ügyvédek követelése, akik az ország minden városából jelen voltak Belgrádban. És nem a lemondás a megoldás, hiszen csak az mondhat le, aki belátta a tévedését. Mi a miniszter leváltását kérjük azok miatt a lépések miatt, amelyek nem az igazságügy helyzetének javítását szolgálják, ilyen a közjegyzőkről szóló törvény. Ugyanakkor még mindig nem fejeződött be az igazságszolgáltatás reformja, a helyzet továbbra is katasztrofális – mondta Đorđević. Rámutatott, az állami szervek elképzelése szerint kezdetben 94 közjegyző végzi majd azt a munkát, amit eddig 7000 ügyvéd végzett, vagyis várhatóan, Đorđević szavai szerint, hosszú sorokra lehet majd számítani a közjegyzőknél is.

– Már most előre lehet látni, hogy mire munkába lép az a 300 közjegyző, ahány személy munkába állását tervezte az állam, leáll az országban a jogi forgalom. Csak személyes példát tudok felhozni a közjegyzők és az ügyvédek munkájára. Én bankokat képviselek. A jelzálog-nyilatkozat összeállítása 3000 dinár, ami az ügyvédi tarifa 50 százaléka. Ennek bírósági hitelesítése eddig 520 dinárba került. A közjegyző ugyanakkor ugyanezért a dokumentumért 36 ezer dinárt fizettet majd meg, illetve további 30 ezer dinárt az ingatlan bevezetésére – mondta a kamara elnöke.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a másik gond, ami sújtja az ügyvédeket, az ÁFA megemelése.

– Az adók megszabásánál az állam csak azt vette figyelembe ezúttal is, hogy mennyi pénzt szeretne az ügyvédektől beszedni, de nem végeztek semmilyen felmérést arról, hogy mekkora lenne a valós adó. Nem engedhetjük meg ezt a hozzáállást sem az ügyvédek, sem pedig más vállalkozók iránt. Követeljük, hogy feltétel nélkül csökkentsék az egykulcsos adót tíz százalékkal a 2013-as évhez viszonyítva, ugyanis jelenleg azoknak akik átalányadót fizetnek, a járulékokra számolt adót több mint 300 százalékkal megemelték – mondta a kamara elnöke.

Megtudtuk, a pénzügyminiszter és az igazságügyi miniszter hajlandó tárgyalni az ügyvédi kamara képviselőivel, de csak az adóról. Dragoljub Đorđević ugyanakkor kiemelte, nem hajlandóak megelégedni ezzel.