2024. április 24., szerda

Október 15-én megnyílik a Módos–Fény-határátkelő

A Módos (Jaša Tomić) és Fény közötti határátkelőt október 15-én nyitják meg, közölte Predrag Milošević, a szécsányi község polgármestere. Mint mondja, ezt az információt megerősítették a romániai hatóságok is. A megnyitó ugyanazon a napon történik majd, amikor két másik bánáti határátkelőt is megnyitnak Románia felé: az egyiket Egyházaskérnél (Verbica), a másikat pedig Nákófalvánál.

A módosi határátkelőhelyet – Temes megye és Szécsány község megegyezése alapján – az utóbbi évtizedben többször megnyitották (évente négyszer-ötször, rendszerint nagyobb ünnepek alkalmával). A szerbiai kormány már 2009-ben a nemzetközi átkelők közé sorolta át a módosit, aminek céljából kiszélesítették a Szécsánytól a határátkelő felé vezető 13 kilométeres utat. Hosszas és kitartó követelés után nemrég, államközi megegyezés útján, nemzetközi határátkelői státust kapott a Módos–Fény közötti ideiglenes átkelőhely.

A határátkelő október második felétől mindennap 7 és 19 óra között tart nyitva. Ez így lesz mindaddig, amíg nem teremtődnek meg a feltételek a 24 órás nyitva tartására. Ennek céljából már elkészült a projektum is, amelyben előirányozzák, hogy a harmadik kategóriás határátkelőn – a mindenféle utasforgalom mellett – lehetővé válik a teherforgalom is, azon járművek előtt, melyek teherbírása nem haladja meg a 7,5 tonnát.

A határátkelő időnkénti megnyitása alkalmával főleg a két szomszédos, határ menti településen élők lépték át a határt, közülük is inkább a romániai oldalról, elsősorban bevásárlás céljából. A 2300 lakosú Módoson most azt remélik, hogy a határátkelő nemzetközi kategóriába emelése serkenti majd a beruházók érkezését is, vagyis gazdasági fellendülést hoz. A közlekedés szempontjából pedig jelentős tényező, hogy a Módos és Fény közötti átkelőn keresztül vezet majd a legrövidebb (a mostaninál 50 km-rel rövidebb) útvonal Újvidék és Temesvár között.