2024. április 18., csütörtök

Szerbia energetikailag nem biztonságos ország

Az utóbbi három évtizedben nem épült egyetlenegy erőmű sem

Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke kijelentette, hogy az energiabeszerzés halogatása minden egyes nappal fokozza az energiastabilitást fenyegető veszélyt, növeli a behozatal költségeit, és teret ad a nyerészkedőknek.

– Szerbia már több mint egy évtizede energetikailag nem biztonságos ország, gondolok itt a földgáz, a kőolaj és az áramszolgáltató szektorra. Az ország tulajdonképpen energetikai válságban van, csak éppen nem beszél róla senki. Az árvizek és az ukrajnai válság okozta problémákat nem tudtuk kivédeni, de azt megtehetjük, hogy megnöveljük az elektromos áramtermelési kapacitásokat. Szerbia az utóbbi három évtizedben nem épített erőművet – mutatott rá Mihajlović a Blicnek nyilatkozva.

– Csak Oroszország felől kapunk földgázt, és az ellátás bármiféle megszakítása közvetlenül veszélyeztet bennünket. Felhívtam a figyelmet, hogy minél előbb ki kell pumpálni a vizet a fejtésekből, és hogy sürgősen szenet kell beszerezni. Olcsóbb megoldás lenne vasúton mindennap szenet beszállítani a tárolókba és ilyen módon csökkenteni az árambehozatali szükségletet. Az udvarnoki gáztározó tele van töltve, és elképzelhető, hogy tárgyalásokat folytatunk majd a földgáz magyarországi tárolásáról. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy minden ország a saját érdekeit helyezi előtérbe. Ha Magyarországnak vagy valamelyik országnak szüksége lesz gázra, akkor a megállapodásokat figyelmen kívül hagyva lezárja a tározóit – figyelmeztetett a kormány alelnöke.

Aleksandar Antić energiaügyi és bányászati miniszter korábban kijelentette, hogy a Tamnava-Zapad fejtésből decemberre sikerül kipumpálni a vizet, így megkezdődhet a szénkitermelés. A miniszter kijelentette, hogy Szerbiának prioritása a régió országaiból behozatni a hiányzó szenet, ha addigra a Tamnava-Zapad fejtésből nem sikerül kibányászni a szükséges mennyiségűt.

Slobodan Ružić energiaügyi szakértő múlt héten azt nyilatkozta, hogy a szerbiai vezetőség nagyon le van maradva a télre szánt elektromos energia szavatolására tett intézkedésekkel, és a további késlekedés miatt drágábban juthatunk áramhoz, mivel a régióban nem Szerbia az egyetlen ország, amely villanyáramhoz akar jutni.